Říká se, že Cantillon vytváří nejvíce autentické lambiky na světě!
Brasserie Cantillon, založená v Bruselu v roce 1900, je poslední tradiční lambický pivovar fungující v hlavním městě Belgie, který stále ještě vyrábí čisté i ovocné lambiky způsobem spontánní fermentace. Cantillon byl založen Paulem Cantillonem, jehož potomci (rodina Va ..n Roye) dodnes pivovar provozují. Největší změnou ve způsobu vaření, jakým Cantillon vařil více než sto let, bylo v roce 1999 přesedlání na organické BIO ingredience. Mimo tento BIO program ale probíhá klasické vaření v podstatě stejným způsobem jako v roce 1900.
Návštěva pivovaru Cantillon není jako návštěva jiných pivovarů. Jiné pivovary by mohly mít prostory plné staršího zařízení, starožitností minulých věků, na kterých ukazují, jak se vařilo kdysi. V Cantillonu jsou však tyto muzejní kousky součástí pivovaru. Nejedná se o pivovar postavený z naleštěné oceli a vybavený moderní technologií, Cantillon je pivovar, který se drží svých kořenů. Je zde cítit velmi neobvyklá vůně starého dřeva, která proniká každou místností a vším v ní.
Cantillon je stejně tak tradiční ve svém přístupu k lambickým ovocným pivům. Celé ovoce (maliny, třešně nebo meruňky) se po stovkách kilogramů přidávají do dubových sudů. Po dobu tří měsíců se louhují a poté jsou sudy doplněné mladším, sladším lambikem, který zahájí kvašení. Výsledné pivo pak znovu kvasí v uzavřených lahvích, čímž vzniká přirozená jiskra, stejná jako u jejich slavného piva Gueuze, které vybuchuje šumivým životem.
Zaprášené lahve kyselého, mystického, surového lambiku bez pěny nabádají k zamyšlení. Ale když sedí na jazyku a vyprávějí vám svůj příběh, nemůžete přestat pít. Všechny pavučiny, vzduch, dřevo, téměř tajemný dojem, všechno se promítá do vašich pocitů. Pivo Cantillon zůstává svěží a osvěžující, navzdory všem jeho zvláštnostem, nebo snad právě kvůli nim. Kyselost, která otupí jazyk, se postupně stává natolik normální, dokonce žádoucí, že jiné lambiky v porovnání s pivy Cantillon chutnají bezvýrazně a neohrabaně. Pokud tedy hledáte nějaké opravdu staré a tradiční spontánně kvašené pivo, Cantillon je zářící hvězda mezi lambickými pivovary! ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓