Château PHELAN SÉGUR
V historii Château Phelan Segur najdeme irské kořeny. Vše začíná rozhodnutím irského obchodníka s vínem Bernarda O‘Phelana opustit rodné město Tipperary a přesunout se přímo tam, kde vznikalo víno, se kterým obchodoval především – tedy do Bordeaux. Toto rozhodnutí padlo na konci 18. století.
V roce 1805 zakoupil Bernard O’Phelan panství Clos de Garramey z oblasti Saint-Estephe. Když pak v roce 1810 přikoupil panství Segur de Cabanac, vytvořil ta
..k největší vinařství v oblasti Saint-Estephe.
Po smrti B. O´Phelana v roce 1841 přešlo rozsáhlé panství na jeho syna, Franka Phélana. Ten, i když srdcem Ir, se stal skutečným „médočanem“, a kromě stavby zámku a podstatného vylepšení kvality vína, byl i celých třicet let starostou městečka Saint-Estephe. Byl také samozřejmě významným členem irské komunity Bordeaux, která zahrnovala rodiny jako Johnston, Barton, Clarke nebo Lynch, známé v Bordeaux dodnes.
Zámek, který Frank Phelan vystavěl, je zvláštní tím, že sklep a místnost s kvasnými tanky jsou umístěny přímo v jeho podzemí. Obvykle se totiž na vinařství nacházejí v oddělených budovách. Označení Château Phelan Segur se začalo používat na počátku 20. století. V roce 1946 zakoupila chateau rodina Delonů, což jsou současní majitelé Ch. Leoville Las Cases, Ch. Nenin, Ch. Potensac a vinice Clos du Marquis.
V roce 1985 prodal Michel Delon chateau bývalému šéfovi Pommery Champagne Xavieru Gardinierovi (Gardinier Group se specializuje na provoz luxusních hotelů a restaurací). Důkazem absolutního důrazu na kvalitu vína po převzetí novými majiteli byla skutečnost, že Gardinierové nebyli ochotni dát na trh tři ročníku Phelan Segur v řadě – 1983, 1984 a 1985.
V srpnu 2017 bylo Château Phelan Segur prodáno za rekordní sumu 90 milionů EUR. Kupcem byl Philippe Van de Vyvere, vlastník firmy Sea-Invest, což je jedna z největších světových námořních společností.
Vinice Ch. Phelan Segur o rozloze 70 hektarů, situované v blízkosti řeky Gironde, jsou osázeny z 58 % Cabernetem Sauvignon a z 39 % Merlotem. Cabernetu Franc a Petitu Verdot je po 1,5 %. Základ tvoří silná vrstva štěrku naplavená řekou Gironde, která je krytá jílovitě-písčitou půdou. Různé části vinic se nacházejí ve čtyřech oblastech. Přímo v blízkosti zámku je vysazeno 8 hektarů vinné révy. Větší část vinic se rozkládá nedaleko od Ch. Calon-Segur. Nejlepší terroir, který je také nejrozlehlejší, se nachází v těsné blízkosti Ch. Montrose. Vinice jsou na svazích, které dosahují výšky až 30 metrů. Průměrně stáří vinné révy je 35 let, můžeme však najít i trati se stářím keřů přes 70 let.
Sklizeň hroznů se provádí manuálně. Od roku 2011 se kromě manuálního používá i optické třídění. Pro vinifikaci je k dispozici celkem 47 nerezových tanků různých objemů (45 – 220 hektolitrů), které se volí podle odrůd a jednotlivých částí vinic. Po alkoholovém kvašení následuje cca 20 dní macerace. Malolaktická fermentace probíhá ve francouzských dubových sudů. Na konci zimy je za účasti hlavního konzultanta Michela Rollanda provedeno finální mísení pro daný ročník. Víno pak zraje nejméně 12 měsíců, používá se okolo 50 % nových sudů.
Roční produkce je okolo 350 tisíc lahví. Druhé víno je od roku 1986 pojmenováno jako Frank Phelan. Produkuje se též třetí víno s názvem La Croix Bonis.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓