Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...COGNAC TESSERON
Abel Tesseron založil koňakovou společnost Tesseron v roce 1905. V té době se spoléhal na dvě vinice. První se nacházela v okolí městečka Cognac v nejprestižnější části Grande Champagne (Boneuil), druhá v neméně slavné oblasti Petite Champagne (Saint-Surin). Abel Tesseron zavedl dlouhodobou strategii vytváření zásob prvotních destilátů (eaux-de-vie), které ukládal v kryptě kostela ze 12. století. Tyto staré a vzácné destiláty, jejíž kvalita byla převysoká, vždy tvořily základ pro výrobu vlastních finálních směsí.
Koňaky Tesseron jsou vytvářeny pouze pro jedinou kategorii a to pro prestižní XO (Extra Old). To podle francouzských zákonů znamená, že ani jedna z eaux-de-vie“ v konečné směsi není mladší šesti let. Obvykle bývají o dost starší. Označují se „Lots“ (šarže). Jedná se o nejlepší směsi, které jsou vybírány z vlastních dlouholetých zásob. Nejstarší Tesseron Extreme 1er Cru GRANDE CHAMPAGNE je unikátní koňak starý víc než čtyři generace. Podle starého tesseronského označení to znamená, že tento výjimečný koňak je víc než stoletý (1 generace = cca 25 let).
Na vinicích Tesseron se pěstují všechny tři odrůdy vinné révy, používané k výrobě koňaku: Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard, což je poměrně neobvyklé. V této oblasti totiž Folle Blanche a Colombard prakticky vymizely, protože jejich pěstování je dosti náročné a výnosy jsou nízké. Tyto odrůdy jsou ale důležité, jelikož dodají konečné směsi další, výjimečnou dimenzi. Hrozny se sklízejí začátkem podzimu během teplých a slunečných dní. Kvasí se tak, aby vyprodukovaly slabší a kyselejší víno s obsahem alkoholu okolo 8 %. Destilace probíhá za přísné kontroly v období od 1. října do 31. března následujícího roku. Koňaky Tesseron jsou vyráběny dvojitou destilací v měděných „kotlíkových“ aparaturách, ohřívaných přímým plamenem. Pro zrání se používá pouze „srdce“ (střední část destilace).
Chladné a vlhké sklepy Tesseron byly původně kryptou místního kostela, pocházející ze 12. století. Zde jsou mladé destiláty uloženy do starých dubových sudů a ponechány k tichému vyzrávání po mnoho let. Tesseron používá sudy z dubů nedalekých lesů kraje Limousin. Hlavní sklepmistr dobře zná charakter každého sudu. Každý sud je totiž jiný a každý má vlastní osobitost.
Koňaky Tesseron se vyznačují jemností, výjimečnou hloubkou a chuťovou komplexitou. Hlavní sklepmistr vytváří delikátní směs, kterou "skládá" ze všech tří odrůd: Ugni Blanc pro zakulacenost, Folle Blanche pro jemnost a Colombard pro sílu a hloubku. Každá odrůda a každý sud dodá konečné směsi svůj vlastní speciální odstín, unikátní chuť a výjimečný charakter.
-18.11.2012
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína