AKTUALITY
Otevírací doba o vánočních svátcích.

Otevírací doba o vánočních svátcích.

18. 12. 2024

""

Více...

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

4. 12. 2024

""

Více...

Ch. LA CANORGUE

Ch. LA CANORGUE

6. 10. 2024

"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Single Highland Malt Scotch Whisky

Palírna DALMORE 20. 10. 2008

The DALMORE - Umění alchymie

Palírna Dalmore byla založena v roce 1839 v severní části skotské vysočiny (Highlands) a hned od prvních dnů produkovala špičkovou jednosladovou (single malt) whisky. Srdcem palírny je osm ručně tepaných měděných destilačních přístrojů, které jsou doplněny čtyřmi chladicími kolonami dosti výstřední konstrukce. Destilační kolony jsou zcela ojedinělé svou velikostí a tvarem. Poskytují panenský destilát s ohromující dynamikou a komplexností.

Palírna má k dispozici měkkou, tělnatou vodu protékající lesem, která pochází z řeky Alness a palírník navrhující destilační přístroje dokonale využil její výjimečností. Jeho hlavním záměrem ale také bylo, aby destilát kondenzoval co nejrychleji, chtěl těžkou whisky. A přesně taková je Dalmore. Není ale jen těžká: je také sladká a sytá, s vůní, která připomíná marmeládu z pomerančů a černého rybízu, ale i rum a rozinky. Sametová chuť v sobě skrývá dávku mentolu a sušeného ovoce, nechybí lehké připomenutí vřesu i jemná příchuť moře.

Vzniklé destiláty jsou podrobeny pečlivému zkoumání hlavního lihovarníka Richarda Patersona. Na jeho rozhodnutí záleží, jak dokonalé bude spojení jednotlivých šarží. Smělá, ale přitom komplikovaná krása, která je pro Dalmore typická, vzniká výběrem z celé palety "vyzrálých" sudů, z nichž každý si vytvořil vlastní individualitu. Každá várka whisky Dalmore je tedy trochu odlišná a má svou osobitou charakteristiku.

Základní destilát zraje v dubových sudech, z nichž každý mu poskytne neocenitelnou charakteristiku.
- španělské dubové sudy dodávají aroma citrusů ze Sevilly, sušených plodů a aromatického koření
- sudy z amerického bílého dubu, které byly dříve naplněny bourbonem, poskytují elegantní sladkost vanilky, čokoládových bonbonů a kokosu, společně s čerstvou vitalitou ovoce
- zrání v sudech od Olorosa a Madeiry dává chuť pomeranče, koření a ořechů
- sudy po portském a Marsale dodávají náznaky divokých bobulí a dužnatých švestek
Některá plnění whisky Dalmore nesou otisk stopy modrých plodů po ročníkovém Cabernet Sauvignonu z francouzských „barrique“ (dubové sudy 225 l).

Řemeslný přístup se v palírně Dalmore dědí z generace na generaci, a dodnes zůstává stále stejný. Nazýván je zde „alchymistickým uměním“.



Společnost Whyte & Mackay (vlastník Dalmore) dodala na letošní trh tato nová plnění:

Dalmore 12 y/o - správný výběr a přesná vyváženost amerického bílého dubu a oloroso sherry přinášejí mohutné vyjádření: whisky je robustní, a přesto elegantní, s vynikající dochutí plnou rafinovaných připomenutí. Hluboká zlatá mahagonová barva, vůně pomerančů, marmelády a aromatického koření, elegantní a bohatá na patře s intenzivní chutí citrusů a náznaky sladkých tónů vanilky ke konci. Vyšší podíl sherry dodává dochuť s velkou komplexností. - Bronz na ISWC 2008

- Jim Murray - Whisky Bible 2008: 91/100
- Whisky Magazine - Michael Jackson: 8/10


Gran Reserva je úžasnou směsí nejintenzivnější whisky, obvykle ve stáří 10 – 20 let, které pocházejí výlučně z poprvé použitých sudů. Asembláž obsahuje whisky ze sudů po Oloroso sherry a bourbonu v harmonickém poměru přibližně dvě třetiny ku jedné třetině. Po jejich „sňatku“ zraje Gran Reserva ještě dalšího půl roku ve svisle postavených sudech po sherry. Její charakter by se dal popsat jako "heavily sherried" (mohutná chuť sherry). Výsledkem je intenzivní chuť se sladkým závěrem. Gran Reserva je překrásně hustá, nasládlá whisky, jejíž aroma připomíná pomeranč v čokoládě, rozinky a černé lesní plody. Objemné tělo a chuť pomerančové marmelády a vánočního dortu s jemnými náznaky vanilky, pražené kávy a čokolády, s připomenutím slupek od citronu, jí dodávající elegantní, pikantní příchuť. - Bronz na ISWC 2008


Během historie Dalmore byl precizně vyrobený destilát plněn do francouzských dubových sudů (barrique 225 l), sudů po Madeiře, po sherry z Jerezu, do Marsalových barelů ze Sicílie, do bubnů po portském z Doura i do bourbonových barelů z Kentucky. Po spojení všech těchto rozmanitých chutí lihovin, které vytvářejí jejich osobité individuální charakteristiky, máme možnost ochutnat bohatou, hlubokou a velmi přitažlivou whisky.
- Skvělá whisky King Alexander III.,, pocházející ze sudů po Olorosu a Madeiře, poskytuje chuť pomeranče, koření a ořechů, sudy bourbonu přidávají teplé vanilkové podtóny, portské a Marsala dodávají náznaky divokých bobulí a dužnatých švestek. Vše je vylepšeno chutí modrých plodů z „barrique“ po ročníkovém Cabernet Sauvignonu. Oslavuje hrdinský čin předchůdců klanu Mackenzie (původní vlastníci Dalmore) při záchraně krále Alexandra III. v roce 1263. – stříbrná medaile na ISWC 2008

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.