Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Palírna ISLE OF JURA („ajl of džura“)
Isle o Jura je ostrov na západě Skotska. Leží tu jediná vesnice, je zde jeden hotel, jedna hospoda a jedna palírna. Díváte-li se přes rozšiřující se průliv směrem k sousednímu Islay, zdá se vám jeho opuštěné východní pobřeží barevnější než vřes a trsy trávy, které vás obklopují na Juře. Jura ztělesňuje strohou syrovost většiny Hebrid, opuštěné krajiny téměř bez lidí. I když je nepochybné, že byste museli být hodně otrlí, abyste zde mohli žít, whisky odtud pocházející má svoje nepopsatelné kouzlo. Je jemnější, než byste od místní krajiny plné rašeliny čekali, je hedvábná a šťavnatá, nasládlá i kořenitá, kouřová a také mírně rašelinná, je to prostě whisky s osobitým příběhem, příběhem stejně zajímavým, jaký dokáže napsat sám život na ostrově Jura.
První palírnu na whisky Isle of Jura postavil statkář Archibald Campbell v roce 1810. Založil ji v blízkosti jeskyně, kde se prý nelegálně pálila whisky již kolem roku 1502. Zde vyráběná whisky byla typická rašelinná, nepříliš podobná dnešnímu produktu. Během let se v palírně vystřídalo několik majitelů. V roce 1875 si ji pronajal James Ferguson, který ji o devět let později přestavěl. Tehdejší produkce byla 65 000 galonů ročně.
Na počátku 20. století se James Ferguson dostal do sporu se zemanem Colinem Campbellem a rozhodl se z palírny odejít. Odvezl přitom veškeré vybavení, které zde nainstaloval. Z budovy byla následně odstraněna střecha, aby se nemusely platit daně, a z palírny se časem stala ruina. Zdálo se, že whisky se už na Juře nikdy pálit nebude.
V 50. letech minulého století se ale spojil Robin Fletcher, vlastník Ardlussa Estate, s Frankem Riley-Smithem, který vlastnil Jura House a Ardfin Estate, aby znovuotevřením palírny pomohli vyřešit nastávající krizi pracovních míst na ostrově. Doufali, že palírna by mohla na ostrov přitáhnout nové lidi. Později se k nim připojil farmář, lihovarník a architekt palíren Delme Evans. Posléze získali pro stavbu nové palírny i finanční krytí (především od pivovarů ve Skotsku a Newcastle).
Delme Evans navrhl a postavil novou palírnu na stejném místě, kde stála původní. O svých plánech řekl: „Mým prvořadým cílem bylo, aby bylo vše jednoduché a po ruce. Nemůžeme si dovolit postavit na tak vzdáleném místě něco komplikovaného. Všechno muselo být navrženo tak, abychom mohli vyrábět whisky Jura nového typu. Naším záměrem bylo vyrobit whisky odlišující se od typické rašelinité, produkované na počátku minulého století. Destilační kotle jsem proto navrhl tak, aby daly whisky charakter Highlands /Vysočiny/ a aby byla jen lehce rašelinná“.
Nová palírna byla otevřena 26. dubna 1963 a zaměstnala čtvrtinu mužské pracovní síly ostrova.
- CHUŤ OSTROVA -
Každá lahev whisky Isle of Jura („ajl of džura“) zachycuje jedinečného „ducha“ a chuť samotného ostrova. Na rozdíl od svých ostrovních sester je jen lehce rašelinná, jemná a elegantní. Její tajemství začíná u vody pocházející z čistého pramene Bhaille Mharghaidh. Vysoké a elegantní destilační přístroje zajišťují destilaci kvalitní, lehké a jemné whisky. To je ale jen část celého příběhu. Žádna z lahví by nebyla kompletní bez tichého zrání na pobřeží moře ve skladu v Craighouse. Minimálně po deset let proměnlivého počasí zde whisky dozrává, utvářena lehkými mořskými vánky a mírným, vlhkým podnebím. Tak vzniká unikátní, jednosladová whisky, která skutečně reprezentuje náš ostrovní domov, jeho zemi, vodu, klima a obyvatele.
- 10 Y/O -
Je základní whisky Jura, zraje deset dlouhých let ve skladu na břehu moře v Craighouse. Je vyráběna po mnoho generací z čisté pramenité vody, reprezentující své okolí. Sytá, zlatě oranžová barva, lehká, bohatá aromatická vůně s tóny mandlí a dřeva je dobře propojenou součástí pevných a výrazných tónů ovocité olejnatosti v chuti, s náznaky kouře na závěr.
- Superstition -
Čerpajíc z nejlepších ostrovních starých whisky a whisek mladších, čerstvě rašelinných. Jura Superstition je poctou lidem, tradicím a mystickému dědictví, které činí život na ostrově jedinečným. Obyvatelé ostrova Jura jsou pověrčiví, od proroctví jednooké Campbellové k nechuti řezat vřes před květnem, a tato stará ostrovní přesvědčení rezonují i dnes.
Hluboká intenzivní barva s mahagonovými problesky slunečních paprsků, nenásilně jemná vůně s přízvuky fenolického aroma, bohaté a smyslné nuance medu a marcipánu, to jsou vjemové složky, které předcházejí chuti plné koření, medu a borovice. Jemné tóny magické rašeliny dlouhé roky v dubových sudech temperovaly a zkrotily mystického „ducha“, jenž vytváří dlouhou, přetrvávající a vzrušující chuť. Vítěz mezinárodní soutěže Víno a Lihoviny 2005
16 Years Old -- Islanders' Favourite --
Whisky zrající šestnáct let ve skladech na břehu moře v Craighousu. Vyjadřuje opravdovou přitažlivost ostrova Jura. Jeden obchod, jedna hospoda, jedna komunita, jedna skvělá jednosladová whisky reprezentující své okolí.
Zlatavá barva a plná nevyčerpatelná vůně, každé aroma zvlášť je krásně strukturované a dokonale odhaluje skvělou harmonii. Hedvábí a med s náznakem zázvoru doplňují květinovou vůni. Měkké broskve a med s náznakem citrusů a marcipánu vyjadřují fantastickou bohatou chuť, která narůstá pomalu a její páteř téměř neochabuje, přičemž nechává patro odměněné a spokojené. Bronzová medaile na mezinárodní výstavě Víno a destiláty 2004
18 Years Old
Osmnáctiletá whisky z magického ostrova u západního pobřeží Skotska.
Barva evokuje zlatou medovou ambru s pískovitými odlesky, ve vůni převažuje teplá, smyslná záře s bohatou škálou pomerančového koření, skořice a krémových karamel. Dlouhé roky v americkém bílém dubu s velkorysým podílem Oloroso Sherry zkrotilo tuto ostrovní single malt k dokonalosti. Jemné doteky marcipánu a pražených kávových bobů doplní tapisérii dokonalosti. Chuť je elegantní a rafinovaná, s intenzivní příchutí marmelády a kořeněných karamel. Drcené mandle a jemný náznak tmavé hořké čokolády a lékořice nabízejí luxusní dochuť. Dopad je okamžitý. Pravé osmnáctikarátové zlato z ostrova Jura.
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína