AKTUALITY
Otevírací doba o vánočních svátcích.

Otevírací doba o vánočních svátcích.

18. 12. 2024

""

Více...

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

4. 12. 2024

""

Více...

Ch. LA CANORGUE

Ch. LA CANORGUE

6. 10. 2024

"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Silné a bohaté belgické klášterní pivo!

VAL-DIEU Brouwerij 16. 12. 2018

VAL-DIEU,

Cisterciácké opatství "Notre Dame du Val-Dieu" bylo založeno v roce 1216 „odpadlými“ mnichy z cisterciáckého kláštera v Hochtu. Legenda praví, že údolí, ve kterém se mniši usadili, bylo tak nepřívětivé, že místní obyvatelé jej pojmenovali jako "vallei van de duivel" („údolí ďábla“). Mniši jej přejmenovali na „Val-Dieu“, francouzsky „údolí boha“ a toto pojmenování pak dalo jméno celému opatství. Klášter Val-Dieu je jediné belgické opatství, které přežilo francouzskou revoluci. Dnes je klášter obsazen křesťanskou komunitou Val-Dieu. Tato komunita je spojena se společenstvím cisterciáckého řádu, který vychází z učení svatého Benedikta a benediktinských a cisterciáckých tradic.

Pivo se zde začalo vařit v 18. století. Mniši z Val-Dieu byli velice talentovaní sládci. Vaření piva zahrnuli do vědy. Po celá staletí studovali nejen kvasinky a procesy kvašení, ale vytvářeli také vlastní speciální receptury, které byly pokaždé sofistikovanější. Dnes piva opatství Val-Dieu vycházejí z tradic a původních receptur, kterými se dnešní mniši nechali inspirovat. Piva z Val-Dieu jsou skutečně originální belgická klášterní piva, vařená podle starých způsobů bez jakýchkoliv přídavných látek a koření.

Tajemství pivovaru je voda a vlastní kvasnice. Mniši používají vodu, která pochází z přehrady na řece Gileppe. Tento region má mnoho pramenů s vodou vynikající kvality. Některé z těchto místních pramenů jsou známé po celém světě. Nejznámější jsou prameny ve Spa, Bru a Chaudfontaine, které se nacházejí v okolí 20 až 30 kilometrů od Val-Dieu.

Použití kombinace dobře vybraných chmelů (včetně českého žateckého) dává zapomenout na silný chmelový výraz. Piva cisterciáckého opatství Val-Dieu jsou velice silná a komplexní, nejsou ale ani trochu chmelově hořká, dominuje bohatý sladový charakter bez chmelových "otisků". Piva z Val-Dieu jsou svrchně kvašená a nepasterovaná, sekundárně fermentovaná v lahvi.

Ačkoli je dost pravděpodobné, že milovníci výrazné chmelové hořkosti piva z Val-Dieu nejspíš minou, nepochybuji o tom, že vyznavačům bohatého sladového výrazu srdce přímo zaplesá!

http://www.topvino.cz/pivo/pivo/belgicke-pivo/val-dieu/ka398-no697.html

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.