Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Mezi městečkem Branne a vesnicí Vignonet v srdci oblasti Saint Emilion se nachází malebné Château Teyssier, hlavní sídlo Angličana Jonathana Maltuse a jeho ženy Lyn. Pokud toto klidné místo někdy navštívíte, připravte se nejen na ochutnávku skvělých vín, ale také na jejich dva psy (možná vás nenechají vystoupit z auta) a dvě kočky.
Historie tohoto půvabného zámečku sahá až do období Napoleona II, tedy do první třetiny 18. století. Maltusovi ovšem přišli na Teyssier až v roce 1994. Vinice, která tehdy k usedlosti patřila, měla rozlohu necelých pět a půl hektaru. V průběhu let J. Maltus nejen po malých částech přikupoval další pozemky, ale navíc získal nálepku saint-emilionského vizionáře, úspěšného "garážisty" a také rebela, který podobně jako např. další ze známých bordeauxských "bad boyů a černých ovcí" Jean-Luc Thunevin, razí svoji vlastní cestu bez ohledu na zavedené principy (hlavně pak bourá mýtus, že v malém objemu a takřka domácích podmínkách nelze vyrobit mimořádné víno).
Jonathanu Maltusovi je pochopitelně úplně jedno, že velké dubové tanky jsou pro výrobu vína hodně nepohodlné, protože jejich údržba je extrémně náročná. Jeho vína prostě v takových tancích kvasí. Samozřejmě ne všechna, jen ta nejvýznamnější (Le Dome, Vieux Ch. Mazerat, Le Carré). Do ocelových tanků, vybavených nejmodernější termoregulací, jdou pak hrozny z ostatních vinic. Jonathan Maltus by nejspíš asi těžko získal pověst výjimečného vinaře, jehož vínům uděluje Robert Parker rok co rok nesmírně vysoká hodnocení, kdyby v nich nebylo cosi zajímavého. Jeden z mnoha Maltusových kouzelných fíglů spočívá v extrémně studené maceraci za pomoci suchého ledu, který se vhodí do tanku a rozmáčknuté bobule chladí a chladí, což má za následek zisk mimořádné komplexity extraktu, aniž by víno působilo jako "těžké a přetažené". Je to jednoduché a velice účelné (suchý led po rozplynutí po sobě nezanechává žádnou stopu).
V současnosti vyrábí Jonathan Maltus celkem devět vín (7 červených a 2 bílá), která pocházejí z různých parcel v Saint Emilionu, z nichž každá je samostatným dodavatelem hroznů pro zvlášť pojmenované víno. Tady se hrozny z různých vinic prostě nemíchají, tady je všechno až na malé výjimky absolutní "single". Tyto malé pozemky s mimořádným půdním složením (jíl a tvrdý vápenec, písčitá hlína s pískem a železitou struskou) v současné době vykazují přímo excelentní výkon. Říká se, že teprve ve špatných letech se projeví skutečná kvalita a potenciál každého jednotlivého terroiru. Letošní náročný rok (2013) pak až na holou kost odhalil vysokou kvalitu Maltusových vinic a navíc potvrdil, že tyto rozlohou malé, ale skvěle situované parcely jsou obdařeny nevyčerpatelným kvalitativním potenciálem. A pokud k tomu všemu připočteme ještě Maltusovu šikovnost, je nepochybné, že jeho vína nám ve sklepě ostudu určitě neudělají, a navíc si na nich hodně pochutnáme!
- Vína Jonathana Maltuse jsou jemná a hebká, perfektně vyvážená, hluboká a neskonale plná, vybavená úchvatnou taninovou strukturou. Od ultramoderního "nabušeného" stylu plného ovoce, kyselin a alkoholu dalšího známého rebela a "garážisty" Jean-Luc Thunevina se ovšem liší jako noc a den. Vína J. Maltuse vykazují střídmý moderní styl, jsou prostě chutná a neunavující, cítím, že bych je mohl bez "následků" pít každý den, a to dokonce i to nejlevnější (Pezat).
Založeno: 18. století
Oblast: Francie - Bordeaux - St.-Emilion
Půda: jíl a tvrdý vápenec, písčitá hlína s pískem a železitou struskou
Rozloha vinic (celkově): 55 hektarů
Vyráběná vína: Le Dome, Vieux Ch. Mazerat, Les Asteries, Le Carré, Clos Nardian (bílé), Laforge, Teyssier, Pezat red/white, Lacroix (Bordeaux Superieur)
Roční produkce: 145 000 lahví
Jonathan Maltus (Le Dome, Vieux Chateau Mazerat, Le Carre, Laforge, Teyssier, Pezat, Lacroix) je majitelem také tohoto výtečného vína skoro za babku. PEZAT je zajímavé víno klasifikace Bordeaux Supérieur. Hlavní část vinic se nachází v blízkosti městečka Branne (nedaleko St. Emilionu), další část je pak v Entre-Deux-Mers, což je oblast víny této kategorie přímo vyhlášená. R. Parker říká, že toto víno je pozoruhodnou volbou pro toho, kdo hledá výbornou chuť za málo peněz. "Toto víno je přesně to, co nabízí krásný sentiment, protože trh je opravdu hodně náročný", říká Parker. Pezat je víno s roztomilou kořenitou chutí, lehké, svěží a harmonické, ale také pružné, určené k spotřebě v prvních třech až pěti letech života.
Vína Jonathana Maltuse mají osobité kouzlo. Každé totiž pochází ze samostatné a rozlohou nepříliš velké vinice s různorodým složením půdy. Hrozny pro Château Teyssier ovšem pocházejí z několika parcel, které se nacházejí v jihozápadní části St. Emilionu. Teyssier 2012 je svůdná směs Merlotu (70 %) a Cabernetu Franc (30 %). Aroma vykazuje tóny černého rybízu, ostružin a zralých černých třešní s nádechem lékořice a vanilky, středně plná chuť s okouzlující jemnou porcí ovoce má "drive", skvělou taninovou strukturu, lehce zvýšenou kyselinku (pH: 3,65) a perfektní chuťovou rovnováhu. Teyssier je hebké kořenité víno (příjemně suché) za dobrou cenu, navíc bude dobře zrát. Můj jednoznačný favorit!
Víno Laforge pochází ze tří typů půdy St.-Emilionu - jílu a tvrdého vápence, písčité hlíny a písku se železitou struskou. Laforge je okouzlující víno "rebela" Jonathana Maltuse (vlastní také Le Dome, Vieux Ch. Mazerat, Le Carre, Teyssier, Pezat), v jehož provokativní a dobře vyvážené chuti se koncentruje spousta lahodně nasládlého ovoce (maliny, černé třešně, rybíz) s příchutí kakaa a koření (lékořice), s nádechem mladého dubového dřeva. Něžná taninová struktura podporuje vynikající chuťovou stabilitu.
Le Carré pochází z malé vinice o rozloze 1,10 hektaru - v roce 2004 zakoupené od Ch. Canon (sousedí s Ch. Clos Fourtet). Le Carré je unikátní také způsobem fermentace (prvotní kvašení probíhá v dubových kádích, jablečno-mléčné pak v dubovém sudu). Aroma vykazuje výjimečnou ovocnou sytost (černé třešně, čokoláda) s nádechem dubové sladkosti, která se přenáší do dokonale vyvážené chuti plné sametových taninů, v níž se extrémně hebká ovocně-dubová příchuť mísí s fenomenální jemností, šarmem a noblesou. Nemá smysl zabývat se chuťovou hloubkou či délkou, Le Carré 2009 je neobyčejné víno plné úžasu, těžko se mi bude hledat podobné! Trvalým snížením výnosu na 28 hektolitrů z hektaru získal J. Maltus nejvyšší možnou kvalitu hroznů. Pokud hledáte extra-výjimečné víno a na ceně vám tak nějak nezáleží, Le Carré 2009 stojí za to ochutnat!
Toto kultovní víno vyrobené saint-emilionským „rebelem“ Jonathanem Maltusem (vlastní také Vieux Ch. Mazerat, Le Carre, Laforge, Teyssier, Pezat) je jedno z nejpozoruhodnějších a nejzvláštnějších vín St.-Emilionu. Le Dome 2012 je složené z nevídaného podílu Cabernetu Franc (80 %), zbytek tvoří Merlot. Ve vůni dominují lesní plody, černé třešně, černý rybíz, koření a elegantní nádech dubového dřeva. R. Parker říká, že chuť tohoto vína má tolik finesy, že nemá smysl obtěžovat se zaměřením na chuťovou hloubku nebo délku. Le Dome je prostě unikátní víno, jehož podobu nenajdete nikde jinde v St. Emilionu. Skvělý potenciál zrání zaručuje minimálně patnáctiletou výdrž. Vinice o rozloze 3,2 hektaru se nachází v těsné blízkosti vinic Ch. Angélus.
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína