Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Champagne Besserat de Bellefon
Edmond Besserat, pocházející ze slavné vesničky Hautvillers, založil v roce 1843 v městečku Ay vinařský dům Maison Besserat. Rodinnou společnost posléze převzali jeho vnuci Edmond a Victor. Edmond byl technicky založený skvělý vinař, Victor pak vynikající ochutnavač. Jejich schopnosti se tak ideálně doplňovaly. V roce 1920 se Edmond Besserat oženil s Yvonnou de Méric de Bellefon, která pocházela z nejvyšších kruhů Champagne. Tím došlo ke zrodu jména Besserat de Bellefon. Dnes společnost sídlí v městečku Epernay, nedaleko slavné "Rue de Champagne".
- V roce 1930 vytvořil Edmond Besserat na žádost manažera proslulé pařížské luxusní restaurace Samaritaine de Luxe speciální šampaňské, které se mělo hodit k těm nejvybranějším pokrmům. Za použití menšího množství dosážního likéru a s hrozny prestižních oblastí Grand Cru a Premier Cru bylo vytvořeno výjimečné víno „Crémant des Moines“, které oslnilo svou lehkou krémovou chutí a úžasně jemnou pěnou. Díky vysoké kvalitě se velmi rychle stalo jedním z nevyhledávanějších šampaňských v nejlepších pařížských restauracích té doby – od Maxima po Lucas-Carton, La Méditerranée, Prunier a další. Toto šampaňské, původně známé jako Cuvée des Moines Brut Grande Tradition (čti kyvé de moané), představuje první velký drahokam v koruně šampaňských Besserat de Bellefon.
V roce 1972 přibylo do portfolia Cuvée des Moines Rosé, první růžové šampaňské vyráběné unikátní metodou smísením červeného a bílého vína. V roce 1999 se poprvé objevilo Besserat de Bellefon Blanc de Blancs, symbol čistoty a jemnosti reprezentované odrůdou Chardonnay. V roce 2007 bylo představeno první ročníkové šampaňské (Besserat de Bellefon ročník 2000) a v roce 2009 se objevil poslední přírůstek, Cuvée des Moines Extra Brut. Toto precizně přesné víno má díky velmi nízké dosáži (4 g cukru/litr) přírodní, dokonale vyhlazenou, čistou chuť, ostrou jako břitva.
Exkluzivní styl šampaňského Besserat de Bellefon má základ v unikátním způsobu vinifikace. Víno kvasí v dubových sudech bez druhé fermentace, které se říká jablečno-mléčné kvašení, což je proces, který se skládá z konverze kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou. Jinak řečeno, tento proces vede k zmírnění "přebujelé" ovocné kyselosti. Vyhnout se jablečno-mléčnému kvašení je možné pouze dlouhým pobytem vína v dubovém sudu, kdy přenos dubových tříslovin otupuje přirozenou hroznovou kyselost, což je projev skutečného mistrovství (dnes bohužel již víceméně nepoužívaného). U Besserat de Bellefon je to ale tradice (tímto způsobem dnes svá prestižní cuvée vyrábí např. vinařství Bollinger, Krug nebo Egly-Ouriet).
"Absence jablečno-mléčného kvašení našim vínům umožňuje plně rozvinout jejich svěžest a ovocnost, navíc tím vína získávají lepší potenciál stárnutí", říká Godefroy Baijot, manažer exportu a syn prezidenta společnosti Philippe Baijota. To je fakt, kvůli kterému se některým skutečně velkým vinařským domům stále ještě vyplatí bojovat za co nejvyšší kvalitu vína s šampaňským rodokmenem.
Další tajemství mimořádné kvality šampaňských Besserat de Bellefon tkví nejen v použití nižší dosáže, ale také ve snížení tlaku v lahvi na 4,5 atmosféry oproti šesti u běžného šampaňského, důsledkem čehož víno vykazuje jemné a éterické pěnění.
Besserat de Bellefon je tradiční značka, která si po staletí udržuje status vysoké kvality. Stejně jako dřív i dnes se může pochlubit vínem tradiční špičkové kvality bez ohledu na to, jestli se jedná o styl Brut, Blanc de Blancs, Extra Brut, Rosé nebo Vintage!
Fakta:
Oblast: Champagne, Valée de La Marne
Rozloha vinic: 25 ha vlastních, 80 ha smluvních pěstitelů
Půda: jílovitá půda s křídou a vápencem v podloží poskytuje hroznům konstantní zdroj vody i při velmi suchém létu. Vysoce porézní hornina působí jako vodní nádrž a poskytuje tak pravidelný přísun přírodního zdroje vody. Hrozny z vinic příkrých svahů nebo mírných kopců či jiné expozice tak rozvíjejí různé charakteristiky.
Hrozny pro šampaňské Besserat de Bellefon pocházejí z prestižních oblastí, například Avize (klasifikace/kvalita: 100 %), Bouzy (100 %), Chouilly (100 %), Cramant (100 %).
Samotná společnost Besserat de Bellefon vlastní 25 hektarů vinic v oblastech Cumieres (93 %), Mareuil-sur-Ay (99 %), Les Riceys (80 %) a Oger (100 %).
- Cuvée des Moines Brut, Extra Brut a Rosé je podíl
25 % Grand Cru, 25 % Premier Cru a 50 % ostatní.
- Blanc de Blancs je podíl 90 % Grand Cru a 10 % Premier Cru,
- Brut Vintage je podíl 100 % Grand Cru.
Dosáž:
- Brut, Rosé, Blanc de Blancs: 8-9 g/l
- Extra Brut: 4 g/l
- Brut Vintage: 7 g/l
- Roční produkce: 1 milion lahví
- Obvyklé množství na skladě: 3 miliony lahví
- Víno zraje v lahvi na kvasinkách 36 měsíců
(zákon stanoví minimálně 15 měsíců)
- Brut Vintage zraje v lahvi na kvasinkách 60 měsíců (zákon pro ročníková šampaňská stanoví minimálně 30 měsíců)
- Víno se prezentuje lahví stylu z 18. století.
- Besserat de Bellefon Brut Grande Tradition - intenzivní aromatická paleta odhalí ovocné vůně citrusů, červených jablíček, broskví a mirabelek (malá žlutá švestka) s poznámkami květin, lískových oříšků a medu. Počáteční dopad na patro vykazuje ohromnou svěžest, později nastupují čerstvé tóny meruněk, ananasu a broskví s hedvábnou strukturou a jemnou mineralitou na povrchu v plném rozsahu přirozené harmonie. Dlouhou dochuť doprovází jemná elegance.
- Besserat de Bellefon Extra Brut je brilantní víno se silným minerálním akcentem, s vůní citrusových plodů. Patro atakuje svěží, dokonale formovaná struktura s okouzlující grapefruitovou stopou, hruškou a kdoulí. Povrchová úprava vykazuje neobyčejnou svěžest, velkou eleganci ve výrazu, komplexnost a jemnou rafinovanost.
- Besserat de Bellefon Brut Blanc de Blancs nabízí čistou, zářivě žlutou pěnu z lehkých bublinek, aromatickou lavinu čerstvých citrusů s obdivuhodně jemnými květinovými tóny (zimolez, akát) a dobře vyvinutou vůni opečeného toastu. Na patře je víno velmi dobře strukturované, plné a objemné, příjemná mineralita harmonizuje úžasné Chardonnay, které chuť navíc obohacuje o tóny sušených meruněk a medu. Víno vyniká ohromnou svěžestí, dochuť je dlouhá a stálá.
- Besserat de Bellefon Brut Rosé je vytvořeno smícháním bílého Cuvée de Moines Brut s přesným množstvím kvalitního červeného vína, které se za účelem vytvoření tohoto skvostného rosé vyrobí z modrých hroznů, pocházejících z vinic v okolí městeček Les Riceys, Bouzy, Cumieres a Vertus. Po smíchání se víno ochladí a na týden stabilizuje, čímž získá zpět svoji krystalickou jasnost. Měkkou lososovou barvu zdůrazňuje jemná krémová pěna z bublinek. Intenzivní aroma je složeno z červených plodů (rybíz, višně), krásný part v něm potom hrají tóny divokých (lesních) jahod, hlohového květu a všudypřítomná vápencová mineralita. Na patře víno vykazuje dobrou hmotnost, svěží červené ovoce je "uklidněno" lahodnou vrstvou příchutě černého rybízu, v dochuti jemně kořeněné.
- Besserat de Bellefon Brut Vintage překupuje výraznou vůní zralého ovoce (hrušky, kdoule) smíchaného s vrstvami máty, anýzu, skořice a zázvoru. Patro okupuje přírodní svěžest, chutná ovocná štědrost s pozoruhodnou integritou jemné minerality a dokonalá rovnováha mezi jemností a silou. Vytrvalá dochuť je provázena pikantní úpravou se stopou dužinového ovoce (žluté švestky).
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína