AKTUALITY
Otevírací doba o vánočních svátcích.

Otevírací doba o vánočních svátcích.

18. 12. 2024

""

Více...

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

4. 12. 2024

""

Více...

Ch. LA CANORGUE

Ch. LA CANORGUE

6. 10. 2024

"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

The Gentle Dram

TOMINTOUL Distillery 11. 12. 2014

Palírna TOMINTOUL se nachází v krásné lokalitě Glenlivet Estate, v blízkosti obce Tomintoul, nejvýše položené vesničky ve Speyside (354 metrů nad mořem). Oblast, kde Tomintoul sídlí, byla až do počátku 19. století divočinou, a také notorickým hájemstvím pokoutních palírníků. Pokud se rozhodnete palírnu Tomintoul někdy navštívit, nejjednodušší je, když se vydáte po slavné turistické stezce The Malt Whisky Trail. V polovině minulého století trvalo déle než rok, než byl nalezen ten nejčistší zdroj vody pro výrobu jedinečné single malt whisky. Hledání nakonec objevilo pramen Ballantruan, výjimečný zdroj nejčistší vody, nacházející se ve výšinách pohoří Cromdale Hills. Palírna Tomintoul pak byla vystavěna poblíž pramene Ballantruan u majestátní řeky Avon. Přírodní prostředí, nadmořská výška, čistý vzduch a exkluzivní využívání špičkové kvality vody z pramene Ballantruan se kombinují, aby vytvářely vynikající kvalitu single malt whisky Tominotul - ve všech prospektech a etiketách lahví také s doprovodným přívlastkem "the gentle dram" (jemný doušek).

Výroba whisky Tomintoul je směsí magie, mystiky, umění a času. Pro výrobu špičkové single malt whisky se používají tři základní složky: voda, ječmenný slad a kvasnice. Prvním základním stavebním kamenem je vysoce kvalitní čistá voda - palírna Tomintoul je obdařena stálým zdrojem vynikající vody z pramene Ballanturan. Druhou složkou jsou ječmenná zrna, která jsou zdrojem škrobu. Ten musí nejprve projít procesem rmutování, který jej učiní rozpustným a tím použitelným pro výrobu whisky. Místně sklízený ječmen je tedy zvlhčen vodou a nechává se naklíčit. Po naklíčení se vysuší a v tomto stavu je dopraven do palírny jako sladovaný ječmen.

Sladovaný ječmen se nejprve rozemele, aby se exponoval obsažený škrob. Namletý ječmen se nazývá „grist“. Je přenesen do speciálních nádob, kde zahříváním dochází k přeměně rozpustného škrobu na cukry. Vzniklému roztoku se říká „wort“. Ten se zchladí a přepumpuje do fermentačních tanků, tzv. „wash backs“. Nyní se k wortu přidá třetí základní složka – kvasnice. Jejich účinkem je cukr převáděn na alkohol a vzniká produkt s názvem „wash“.

Fermentovaný "wash" je připraven k přenosu do destilační komory, kde je podroben dvojité destilaci v měděných kotlíkových destilačních přístrojích. Střední frakce z druhé destilace (srdce běhu) je již dostatečně čistá, aby mohla být jímána jako nový destilát. Bezbarvý destilát je plněn do vybraných dubových sudů a zraje ve velkých chladných skladištích po dlouhou řadu let. Zrání skotské whisky je trochu mystické, protože nikdo doopravdy neví, co se vlastně v sudu během dlouhých let odehrává. Jak whisky dozrává, probíhá tichá interakce mezi destilátem, sudem a vzduchem, která alkohol zjemňuje a umožňuje mu extrahovat jemné charakteristiky z dubu a také získat bohatou zlatavou barvu. Během zrání sudy dýchají, takže se část whisky odpaří. Této ztrátě se říká "andělská daň".

Single Malt Whisky Tomintoul je odkazem "master blendera" Roberta Fleminga, jehož rodina se výrobou whisky v regionu Speyside-Glenlivet zabývá po čtyři generace. Inspirován tradicí produkuje whisky jedinečné kvality, která je nyní k dispozici v šesti výrazech, z nichž každý je dokonale hladký a měkký. Tomintoul v základních verzích zraje v sudech po bourbonu (nikdy ne nových), ve dvou variantách nakonec déle než rok dozrává v sudech po sherry.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.