Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Dobrý den všem přátelům vín z Burgundska,
mnoho vlivných světových vinných kritiků považuje rok 2009 za výjimečný a mimořádně kvalitní ročník posledních let nejen v Bordeaux, ale i v dalších velkých oblastech Francie (viz příloha). Dovolte mi proto, abych vám nabídl vína několika slavných vinařů Burgundska, jejichž vína mají ambice vtisknout tomuto fenomenálnímu francouzskému ročníku ještě vyšší kvalitativní rozměr.
Domaine BOULEY JEAN MARC
Jean Marc Bouley je staré burgundské vinařství s kořeny sahajícími až do roku 1527. V roce 1965 jej po svém otci převzal syn Jean Marc. Zatím posledním pokračovatelem rodinné tradice je od roku 2002 Thomas Bouley, který se domů vrátil z různých světových štací, na nichž sbíral vinařské zkušenosti. Již v roce 1986 si doména se sídlem ve Volnay (Côte de Beaune) dala za cíl vyrábět koncentrovaná vína z dokonale zralých hroznů s dlouhou výdrží. Necelých deset hektarů kvalitních pozemků se nachází mezi obcemi Meursault, Pommard, Volnay a Beaune. V současné době vyrábí doména převážně červená vína z odrůdy Pinot Noir. Bílá vína jsou potom vyráběna z hroznů Chardonnay a Aligoté. Tato ovocná a kulatá, vysoce kvalitní vína získávají plné uznání již jako mladá.
Jediné, v současné době na trhu dostupné víno tohoto výrobce pochází z tradiční burgundské odrůdy Aligoté. Toto víno je plné ovocné svěžesti, má nevídaný švih i šarm, v ústech dominuje temperamentem, ovocnou intenzitou a perfektní vyrovnaností. V dubovém sudu zraje jedenáct měsíců. Hrozny pocházejí z dolní části svahu vinice situované v Meursault, jejíž půdní složení bohaté na křídu a jíl mu dodává úžasnou mineralitu.
Oblast: Francie/Burgundsko/Volnay
Založeno: 16. století
Rozloha vinic: 10 ha
Roční produkce: -
Domaine BERTAGNA
Tuto Doménu založil v roce 1950 Claude Bertagna. V roce 1982 se novým vlastníkem stala rodina Guntera Reha, původem z Německa (Mosely). V současné době vinařství Bertagna vyrábí vína, která pocházejí ze skvělých terroirů 18 různých apelací. Vinohrady jsou situovány mezi Aloxe Corton a Gevrey Chambertin směrem od jihu na sever. Pět z nich užívá nejvyšší klasifikaci Grand Cru, sedm dalších potom klasifikaci Premier Cru. Všechna vína jsou označena jako "single wineyard" nebo "single variety", což znamená, že hrozny vždy pocházejí pouze z jedné vinice a jedné odrůdy. Jak Pinot Noir, tak i bílé Chardonnay jsou vyrobeny tak, aby byl ve víně zachován typický vliv dubového sudu. V poslední době si statek Bertagna zásluhou brilantní práce Evy Reh Siedellové vydobyl místo mezi nejlepšími vinařstvími Burgundska.
Domaine H. NAUDIN-FERRAND
Historie vinařství Domaine H. Naudin-Ferrand se datuje od roku 1850. O čtyřicet let později založil jeden z potomků (Louis Naudin, sirotek, který vyrůstal v Ladoix se svými strýci) sňatkem s Amélií Bonnardotovou v Magny-lès-Villers úspěšný vinařský dům, jehož podoba se později stala symbolem společnosti (dům je vyobrazený v logu a na etiketách). V roce 1922 jejich syn Henri uzavírá sňatek s dcerou bohatých zemědělců z Auxois Claire Deroyeovou.
Manželé přikupují nové pozemky a vyrábějí víno pod značkou Henri Naudin-Deroye. V roce 1964 se syn Henri oženil s Lilian Ferrandovou. Jako nejbojovnější a nejvytrvalejší se ukázala jedna z jejich tří dcer Claire Naudinová, která chybějícího syna v rodině dokonale zastoupila. Doménu převzala v roce 1994 s vlastní vizí. Dnes vede s bravurou vinařství, které se stalo hnací silou mezi burgundskými vinaři z Hautes Cotes.
Najdete zde tradiční burgundské víno plné emocí. Claire je nesmírně pyšná na svoje bílé víno vyrobené z odrůdy Aligote, o kterém říká, že ho můžete pít samotné a přitom nemusíte čekat, až někdo uvaří. Červená vína zrají 12 až 18 měsíců v typických burgundských dubových sudech (228 litrů), které nebývají nové, aby třísloviny nepřekrývaly ovocitý výraz.
Oblast: Francie/Burgundsko/Côte de Beaune
Založeno: 1964
Rozloha vinic: 22 ha
Produkce: 150 000 lahví
Domaine GRAS ALAIN
Doména Alain Gras se nachází v Saint-Romain (Côte de Beaune). Saint-Romain je malá oblast s pouze asi sto hektary vinic, situovaná mezi obcemi Meursault a Pommard. Právě odtud pochází vynikající Pinot Noir a snad ještě lepší Chardonnay. Alain Gras využívá veškerou sílu výjimečné vinice, která se nachází na vrcholu kopce, z jehož stínu vystupuje mohutná skalní stěna. Tato poloha prospívá kořenům révy, které mohou jít hlouběji třeba až do skály.
Zásluhou vyšší nadmořské výšky hrozny čerpají osvěžující chlad. Půda je bohatá na vápenec, díky němuž víno ze Saint-Romain získává výrazný minerální charakter. Alain Gras patří mezi nejlepší vinaře v apelaci, vyhlášený je hlavně pro svoji precizní práci se sudy. Alkoholické a malolaktické kvašení probíhá samozřejmě výhradně v dubových sudech. Pro Alaina Grase není důležité, jak dlouho vína v sudech zrají (obvykle 12 měsíců), ale jaký je poměr mezi sudy novými a starými. Vína Domaine A. Gras jsou ideální k pití ve věku tři až sedm let.
Oblast: Francie/Burgundsko/Côte de Beaune
Založeno: 1979
Rozloha vinic: 12 ha
Produkce: 60 000 lahví
Domaine DROIN JEAN PAUL & BENOIT
Rodina Droin patří mezi nejstarší producenty v Chablis. Její členové jsou vynikajícími vinaři téměř pět století. Od roku 1620 si čtrnáct generací předávalo z otce na syna své "know-how". V roce 1965 nastoupil do rodinného podniku Jean-Paul a ihned se od svého otce Paula a dědečka Marcela začal učit vinařské profesi v té nejdokonalejší podobě. V roce 1983 převzal s manželkou Catherine rodinnou společnost. Zkušenost přivedla Jean Paula Droina k mistrovskému používání dubových sudů.
Zatím jako poslední v roce 1999 nastupuje do perfektně fungující firmy s diplomem z univerzit v Beaune a Dijonu jejich nejmladší syn Benoit, který představuje čtrnáctou generaci rodinné dynastie. Před fermentací vylisovaná šťáva tráví krátkou dobu v tancích, kde se nejprve usadí. Poté víno kvasí buď v dubových kádích, nebo v sudech. Jablečno-mléčné kvašení "Chablis" a "Petit Chablis" probíhá výhradně v sudech. "Byli jsme jedni z prvních v Chablis, kdo v roce 1980 vrátil víno do sudů", říká Jean Paul. Dnes jeho vína vykazují dokonalou chuťovou vyváženost a pestrost s úžasnou mineralitou. Hrozny pocházejí z více než 25 hektarů vinohradů, které jsou rozděleny do čtyř kategorií takto:
- Petit Chablis 1,30 ha
- Chablis 9 ha
- Premiérs Crus (8 parcel) 11 ha
- Grands Crus (5 parcel) 4,14 ha
Oblast: Francie/Chablis
Založeno: 1620
Rozloha vinic: 25,5 ha
Produkce: 160 000 lahví
Domaine CHARLOPIN PHILIPPE
Philippe Charlopin se v roce 1977 přestěhoval z Marsannay do Gevrey Chambertin, aby převzal malou rodinnou společnost. Stal se tak vlastníkem jeden a půl hektarové minivinice. Díky neměřitelnému úsilí a systematickým nákupům vybraných pozemků v průběhu let rozšířil svůj majetek na současných dvacet pět hektarů. Charlopin vyrábí vína přesně podle svého gusta: silná a neproniknutelná.
Říká se, že jeho vína mají neuvěřitelný charakter. V minulosti byla hodně koncentrovaná a svalnatá, téměř atypická pro jakoukoliv oblast Burgundska, pro dlouhé zrání ale nebyla příliš nadaná. V současné době ovšem vynikají nejen elegantnějším stylem, ale také delší výdrží. Philippe Charlopin má rozhodně talentu na rozdávání, protože výsledek jeho práce není vůbec špatný na "chlapce", který v roce 1977 začal s jeden a půl hektarovým dědictvím po rodičích. Toto jsou úžasně zajímavá vína, navíc i poučný příběh.
Oblast: Francie/Burgundsko/Gevrey Chambertin
Založeno: 1977
Rozloha vinic: 25 ha
Produkce: 200 000 lahví
Domaine MEO-CAMUZET
Vinařství Domaine Méo-Camuzet patří mezi nesporné hvězdy Burgundska. Sídlí v nejprestižnější části celého Burgundska, ve Vosne-Romanée. Společnost založil na počátku minulého století Etienne Camuzet, člen francouzského parlamentu za Côte d'Or. Vína Méo-Camuzet vykazují koncentrovaný moderní styl, aniž by popírala tradiční burgundský původ. Jsou plná a pevná, bohatá na dub, nejvíce jsou vyhledávaná pro svoji hedvábnou tříslovinu, opulentní ovocnost i schopnost rozvinout výjimečné osobité kouzlo již jako mladá. Většina vinic je obhospodařována ekologicky.
Oblast: Francie/Burgundsko/Vosne-Romanée
Založeno: 1902
Rozloha vinic: 10,5 ha (+ odkupované hrozny)
Produkce: 65 000 lahví
Domaine DE LA POUSSE D´OR
Doména de La Pousse d'Or byla nově založena v roce 1954. Historické záznamy se ale vracejí do doby okolo 18. století a hluboké dějiny potom mohou být vystopovány až k burgundským vévodům, tedy blízko k roku 1100. Podle historiků byla vína domény La Pousse d´Or známa již ve čtvrtém století.
Současné vinařství se nachází jen několik kilometrů od městečka Beaune v obci Volnay. Vinice jsou ale všechno jiné, jen ne obyčejné. Všech třináct výjimečných hektarů, užívající klasifikaci Premier Cru nebo Grand Cru, je rozloženo mezi obcemi Volnay, Pommard a Santenay.
Od roku 1997 vinařství vlastní Patrick Landanger, původním povoláním ortoped, který jako každý nový majitel vedený snahou povznést přijatou kvalitu, investoval nemalé finanční prostředky do obnovy vinic a technologií ve sklepě. Kvalita na prvním místě je Landangerovo motto. La Pousse d'Or dokonale znázorňuje terroir, ze kterého pochází. Réva se pěstuje bez chemických vstupů, přirozený pomalý proces vinifikace a dozrávání v dubových sudech po dobu až 18 měsíců, které jsou z třiceti procent nové, nabízí velice slušný chuťový potenciál.
A soudě podle ohlasu, kterého se mu ze světa dostává zejména od věhlasného vinného kritika Roberta Parkera, dělá to dobře. Domaine de La Pousse d´Or produkuje výrazná, elegantní a dobře vyvážená vína, jejichž krása spočívá v bohaté chuťové pestrosti. Zde žádné obyčejné burgundské nenajdete.
Oblast: Francie/Burgundsko/Volnay
Založeno: 1954
Rozloha vinic: 18 ha
Produkce: 90 000 lahví
Domaine BOILLOT HENRI
Boillotové jsou spojeni s burgundskou půdou již od roku 1855. Henri Boillot tak představuje pátou generaci rodinné dynastie. H. Boillot začal podnikat v roce 1984, nikoliv ale jako pěstitel, nýbrž jako obchodník/zpracovatel. První společnost pojmenoval Maison Henri Boillot. Ve velmi krátké době si vybudoval pověst špičkového stvořitele burgundských vín. Přestože nevlastnil žádné vinice, s nakoupenými hrozny pracoval tak úzkostlivě, jako by byly jeho vlastní. V roce 2005 zakoupil od svého bratra Jean-Marc Boillota několik pozemků o celkové rozloze necelých šest hektarů. V Meursault (1er Cru) a Pulligny (1er Cru) bílá vína, v Sauvigny, Beaune a Volnay červená. Svoji druhou společnost pak pojmenoval Domaine Henri Boillot.
On sám je fanatickým odpůrcem používání chemie. Vyhýbá se insekticidům a herbicidům, preferuje technologie pro zachování celistvosti země. Na jaře keře silně ořezává, aby zajistil nízké výnosy. Ovoce sbírá co nejpozději, aby dosáhlo co nejvyšší fenolické zralosti. Bílé hrozny jsou drceny při nízkém tlaku, aby se zabránilo jejich zhořknutí. Aby získal z hroznů co nejvíce maximálních vlastností, nechává Pinot Noir fermentovat dlouho při nízké teplotě. Bílá vína zrají v sudech o objemu 350 litrů nejméně 12 měsíců (z každé parcely odděleně), červená potom zrají v klasických burgundských sudech až 18 měsíců. Velký talent Henri Boillota umožňuje nabídnout vynikající bílá vína.
Robert Parker říká: "Boillotova vína jsou bohatá, přesná, čistá a brilantní". Skvělá jsou obvykle brzy, ale také po čtyřech nebo pěti letech. Červená jsou obecně velmi úspěšná. Ukazují čerstvost a mineralitu s lehkou stopou kůže, jsou čistá a elegantní.
Oblast: Francie/Burgundsko/Meursault
Založeno: 2005
Rozloha vinic: 6 ha
Produkce: -
Domaine SARRAZIN MICHEL & Fils
Rodinná společnost se nachází v srdci Burgundska v Côte Chalonnaise 30 kilometrů jižně od městečka Beaune. Již v 17. století zde Sarrazinovi předkové vyráběli víno. V roce 1964 Michel Sarrazin převzal od svých rodičů dobře fungující vinařství. Synové Jean a Guy se připojili v roce 1986 a 1992. Dnešní panství se rozprostírá na 35 hektarech. Cílem M. Sarrazina je vyrábět silná ovocná vína s respektem k burgundské tradici. K naplnění tohoto záměru mu vydatně pomáhá špičková, jižním směrem situovaná svahovitá vinice v Givry, jejíž poloha a půdní složení s příměsí křídy a jurského vápence napomáhá červeným vínům z Givry získat nádherný lékořicový nádech.
Michel Sarrazin vyrábí vynikající bílá vína z burgundské odrůdy Aligote, ale hlavně potom ovocná, temperamentní a jiskřivá, lehce kořenitá červená vína z odrůdy Pinot Noir. Některá navíc pocházejí z vinic klasifikace Premier Cru. Vína zrají v pečlivě vybraných dubových sudech po dobu 12 až 18 měsíců. Červená vína z Givry mají velmi dobrý potenciál k dlouhému zrání. Mladá, méně než dvouletá vína ještě nechte nějakou dobu uležet.
Oblast: Francie/Burgundsko/Côte Chalonnaise
Založeno: 17. století
Rozloha vinic: 35 ha
Produkce: -
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína