Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...
Přední světový vinný kritik a nejvlivnější ikona v byznysu s vínem Američan Robert Parker představil na veletrhu Wine Future, který se konal 6. - 8. listopadu 2011 v Hong Kongu, dvacet kouzelných vín z Bordeaux. Jsou to podle jeho názoru vína, na která je potřeba v budoucnu zaměřit zvláštní pozornost - byla vybrána z ročníku 2009, obecně považovaného za jeden z nejúžasnějších v historii Bordeaux. Podle Parkera mají tato vína potenciál nejlepších vín Premier Cru Classé (jejichž ceny v minulých letech vyletěly do astronomických výšek) a jejich cena se dá nyní považovat za relativně nízkou.
Byla to první veřejná ochutnávka těchto vín, několik málo měsíců po jejich nalahvování, zúčastnili se jí zástupci všech dvaceti vybraných chateaux. Ti také pomáhali Robertu Parkerovi s komentářem a odpovídali na otázky návštěvníků. Předpokládá se, že hongkongské představení zmíněných vín bude mít velký vliv na jejich hodnotu a prodej na východních trzích, a může podstatně změnit chování místních zákazníků (tím následně ovlivnit celosvětový trh s víny z Bordeaux).
Kromě zástupců chateaux se prezentace zúčastnili další významní exponenti světového vinného byznysu, jako např. Jancis Robinson (Financial Times), Michel Bettane, Pancho Campo (MW), James Suckling, ale i významní hosté jako Francis Ford Coppola, Michel Rolland, Angelo Gaja, Christian Seely, Jeannie Cho Lee (MW) nebo Miguel Torres. Vinný kritik a bývalý redaktor prestižního amerického časopisu Wine Spectator James Suckling, který se podílí na níže uvedeném hodnocení prezentovaných vín, o této akci říká: "Všech dvacet vín, které Robert Parker vybral, se projevilo skvěle. Vína již teď vykazují úžasnou noblesu a charakter, přestože byla řada z nich lahvována jen před čtyřmi měsíci. Tato malá ochutnávka potvrzuje, jak je ročník 2009 úžasný. Může být nejdokonalejším ročníkem Bordeaux moderní doby, lepší než takové klasiky jako 2005, 2000, 1990, 1989 a 1982".
Robert Parker začal ochutnávku před asi šesti sty lidmi slovy: „Ochutnáváme tato vína na začátku jejich života. Jsou v lahvi teprve tři, čtyři měsíce. Řada lidí může říci, že zde provádíme vraždu novorozence: ano, je to tak. Ale tohle je skvělá příležitost ochutnat skvělý mladý ročník. Nebudu zde podrobně probírat, proč je to tak úžasný ročník. Ale shrnul bych to tak, že je to nádherná kombinace skvělých ovocných a květových aroma se zralou a jemnou ovocitostí, intenzivními, ale přesto velmi jemnými taniny". Dále řekl, že v podstatě existují dva typy vynikajících ročníků Bordeaux: velmi nevázané, které jsou skvělé v raném věku, a velmi silné a strukturované, které potřebují dlouhé zrání. Ročník 2009 je podle něj ten první typ, který je ve srovnání s tak unikátními ročníky jako 1921, 1929, 1947, 1959, 1982 a 1990 jedním z nejúžasnějších ročníků jeho života.
Robert Parker předvedl skvělou prezentaci, a ukázal, jakým je upřímným a přirozeným člověkem. Pokud jste si vína ročníku 2009 koupili v kampani En Primeur, buďte šťastní. Pokud ne, kupte si nějaké hned, jakmile se objeví na volném trhu. Ujišťuji vás, že těch mimořádných najdete v tomto excelentním ročníku víc než dost.
Chateau Haut Bailly 2009: Aroma minerálů a tmavého ovoce můžeme sledovat v plném těle, s náznaky čokolády a vanilky. Nyní cítíme hodně dřeva, pevného a pikantního. Skvělá ovocitost, dlouhý závěr. Je to pevně uzavřené, ale vykazuje báječnou vyváženost. Zkuste v roce 2016.
- James Suckling: 95/100
- Robert Parker: 96-98+*/100
Chateau Rauzan-Segla 2009: Skvělá vůně malin a borůvek. Náznaky čokolády a dubu. Plné tělo, ale stlačené a velmi pikantní. Skvělá ovocitost s chutí mléčné čokolády, textura taninů je opravdu nádherná. Toto je nejlepší dosud vyrobený Rauzan, možná s výjimkou nejlepší lahví z 19. století před pyloxerou. Zkuste v roce 2019.
- James Suckling: 97/100
- Robert Parker: 92-95/100
Chateau Brane-Cantenac 2009: Aroma borůvek a minerálů s náznaky máty. Plné tělo s čerstvými bylinami, lehce opáleným dubem a charakterem zelených kávových zrn. Pikantní a jemné, ale trochu štíhlejší. Zkuste v roce 2017.
- James Suckling: 92+/100
- Robert Parker: 93-95/100
Chateau Malescot St. Exupery 2009: Množství borůvek a ostružin s náznaky hořké čokolády. Plné tělo se skvělou ovocitostí. Nálož sušených jahod s hořkou čokoládou. Skvělá textura sametových taninů. Jaká krása a dlouhá dochuť. Úžasné. Dosud nejlepší z tohoto vinařství. Zkuste po roce 2019. - James Suckling: 97+/100
- Robert Parker: 95-97/100
Chateau Palmer 2009: Skvělá vůně tmavé čokolády a ostružin. Plné tělo se sametovými taniny a chladnějším pikantním závěrem. Svalnaté, ale sexy. Nádherná dlouhá dochuť. Zkuste po 2020.
- James Suckling: 96+/100
- Robert Parker: 94-96/100
Chateau Smith Haut Lafitte 2009: Intenzivní vůně ostružin s náznaky kávových zrn a koření. Přechází do rybízu a ostružin. Plné tělo se skvělými sametovými taniny a dlouhým, dlouhým závěrem. Textura a ovocitost tohoto vína je uchvacující. Zkuste po roce 2022.
- James Suckling: 96/100
- Robert Parker: 96-98+*/100
Chateau Pape Clement 2009: Vůně sladkého tabáku a vlhké země s množstvím zralého ovoce. Silný borůvkový charakter. Též hodně lékořice. Plné tělo se superjemnými taniny a dlouhým závěrem. Šťavnaté. Svalnaté. Nejlepší v roce 2020.
- James Suckling: 94+/100
- Robert Parker: 95-97+/100
Chateau La Fleur Petrus 2009: Je velmi zralé s množstvím sladkých plodů, s hořkou i mléčnou čokoládou, bobulemi, nakonec ovšem s obratem k černým olivám. Je plné a stlačené s nádherně jemnými taniny a úžasným závěrem. Je jemný a velmi, velmi dlouhý. Dokonalost? Zkuste po 2020.
- James Suckling: 99+/100
- Robert Parker: 96-98+*/100
Chateau La Conseillante 2009: Vůně borůvek, minerálů, květin, s náznaky uvařené kávy. Sladký tabák. Plné tělo s úžasnou intenzivní chutí tmavých plodů. Pak se objeví pikantní pozadí se superjemnými taniny. Vynikající. Zkuste po roce 2022.
- James Suckling: 98/100
- Robert Parker: 95-98/100
Chateau Trotanoy 2009: Aroma zelených a červených oliv s náznaky sušeného tmavého ovoce. Pak spodní tóny kakaa. Plné tělo s množstvím velmi jemných a hedvábných taninů a dlouhým, mazlivým závěrem. Teď je ještě zatlumené. Velmi pěkné. Zkuste po 2020.
- James Suckling: 95/100
- Robert Parker: 97-100*/100
Chateau Le Gay 2009: Ve vůni je množství švestkové marmelády a bobulí. Náznaky oliv a mléčné čokolády. Plné tělo s příjemnými sametovými taniny a množstvím ovoce. Jemné a velmi přátelské.
- James Suckling: 93+/100
- Robert Parker: 91-93/100
Chateau Leoville Las Cases 2009: Tak to je bláznivá vůně asfaltu, rybízů a borůvek. Záplava černého rybízu. Chuť je silná a bohatá, se skvěle vyhlazenými a přitom šťavnatými taniny. Velmi seriózní červené víno. Svalnaté. Zkuste po roce 2022.
- James Suckling: 99+/100
- Robert Parker: 96-100/100
Chateau Leoville Poyferre 2009: Intenzivní vůně ostružin a lékořice s podtóny asfaltu. Hodně parfémované. Též borůvky. Plné tělo s velmi jemnými a současně šťavnatými taniny a náznaky zelených kávových zrn a bobulí. Decentní, ale intenzivní. Zkuste po roce 2020.
- James Suckling: 95+/100
- Robert Parker: 97-100*/100
Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2009: jaká úžasná vůně sušeného koření i chilli papriček, s rybízy a ostružinami. Plné tělo s ultrajemnými taniny a zhutnělou ovocnou strukturou. Velmi dlouhé. Skvělé. Klasická vůně s kořením Petitu Verdot. Zkuste po roce 2019.
- James Suckling: 94/100
- Robert Parker: 96-98/100
Chateau Pichon Longueville Baron 2009: Intenzivní aroma máty a černého rybízu. Velmi parfémované. Plné tělo s chutí zelených kávových zrn, smetany a tmavých bobulí. Svalnaté a pevné. Zkuste po roce 2018.
- James Suckling: 94/100
- Robert Parker: 93-95/100
Chateau Lynch-Bages 2009: Spousta černého rybízu a máty s náznaky olůvka. Vůně typická pro ta nejlepší Lynch-Bages. Plné tělo se šťavnatými taniny, přesto příjemné a sametové. Ovocitost je zaostřená a velmi pěkná s prakticky prachovou strukturou. Zkuste po 2018.
- James Suckling: 94/100
- Robert Parker: 94-96/100
Chateau Pontet-Canet 2009: Toto víno má velmi sexy vůni, s černými lanýži, ostružinami, černým rybízem a hořkou čokoládou. Také švestky. Plné tělo s úžasnou hloubkou ovoce a jemnými a intenzivními taniny. Toto víno má úžasnou jasnost a styl. Skvělé. Zkuste po roce 2022.
- James Suckling: 98+/100
- Robert Parker: 97-100/100
Chateau Cos d´Estournel 2009: Klasický Cos s velkým množstvím koření a ovoce, přesto kultivovaný a sexy. Silný se superjemnými taniny. Plné tělo, přesto neuvěřitelně zhutněné. Je tak pevné a bohaté, s vrstvami ovoce a taninů a závěrem, který na patře zůstává několik minut. Zeptal jsem se Jeana-Guillaume Pratse, jaký je obsah alkoholu, řekl 14,8 % a pH 3,58. Zkuste po roce 2021.
- James Suckling: 100/100
- Robert Parker: 98-100*/100
Chateau Clos Fourtet 2009: Ve vůni množství vlhké země a minerálů, s náznaky nařezaného masa. Množství tmavého ovoce. Plné tělo se skvělou sametovou texturou a lahodným závěrem. Zkuste po 2017.
- James Suckling: 94+/100
- Robert Parker: 95-98/100
Chateau Angelus 2009: Intenzivní aroma ostružin, sušených květů, máty a náznaků hořké čokolády. Plné tělo, se skvěle sametovými taniny a úžasnou ovocitostí. Je cítit hodně novým dřevem, ale to se srovná. Skvělé dítě ze St. Emilionu.
- James Suckling: 97+/100
- Robert Parker: 96-100/100
- Hvězdička uvedená za číslem (hodnocení R. Parkera) v tomto případě znamená, že při další ochutnávce, se kterou se počítá za několik měsíců, by víno mohlo být ještě o něco lepší.
- Převzato z prosincového čísla časopisu Víno & Styl, které přijde na trh na začátku prosince. -
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína