Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Jednoho srpnového odpoledne při křižování saint-émilionských cest jsme zastavili u château, které se nachází asi třista metrů od zdejšího kostela, kousek od Château Clos Fourtet. Do té doby jsem Château La Couspaude (čti šató la kuspod) nevěnoval příliš velkou pozornost. Teď kajícně přiznávám, že to byla chyba. V Bordeaux dobře známá rodina Aubert se zabývá výrobou vína v St. Émilionu téměř dvě století. Joseph Aubert byl zakladatel rodové linie, která funguje až po současnost. Dnes ve výrobě vína pokračují tři bratři Alain, Daniel a Jean-Claude a jejich děti, Vanessa, Héloïse a Yohann. Sedm hektarů půdy, kterou obhospodařují, se rozkládá na saint-émilionské křídové terase, která se dále skládá z hlíny, jílu a vápence.
Vinice je obdělávána s až zdrcující pečlivostí. Drastickým prořezáváním si majitelé snižují objem produkce na nízkých třicet až třicet pět hektolitrů z hektaru (obvyklý výnos je až čtyřicet pět hektolitrů z hektaru). Za to ale získávají hrozny, jejichž enormně vysoká kvalita je ohromující. Samozřejmostí je ruční sběr do malých přepravek. Macerace probíhá za studena, fermentace potom v malých kvasných dubových kádích. Jablečno-mléčné kvašení probíhá v nových sudech z francouzského dubu, nakonec víno zraje na barrique 18 až 20 měsíců. Všechny tyto postupy vedou k vytvoření úžasného, vysoce kvalitního vína.
- Právě ochutnávám víno ročníku 2005, je vynikající! Ale pozor! Počínaje rokem 2006 došlo ke snížení množství nových dubových sudů, což vínu umožňuje vyjádřit ještě více složitostí.
La Couspaude 2004 je stylizované do staro-moderní vizáže. Výrazné aroma odhalí mocnou dávku třešňového likéru, ostružin, kávy. Je zde spousta dřeva, jehož vlastnosti dokonale umravňují stále ještě z dřívějška nesenou mírně zvýšenou extrakci. Chuť ovšem způsobí slastné potěšení - je nekomplikovaná, jemná, lehká, přesto silně dubová, ale vynikající. V dochuti pocítíte silnou stopu sušených švestek. Tak tahle staro-moderna mi vážně vyhovuje. Určitě dekantujte, víno se nádherně rozvíjí.
TOPVINO SCORE: 91+/100
La Couspaude 2005 se může pochlubit opravdovou krásou dokonale zvládnutého umění staro-moderního stylu. Ohromující entrée provází luxusní zemitost, která milovníkům tohoto charakteru způsobí maximální potěšení. Víno je lehce dubové, dokonale zralé, ale ne přezrálé, žádná nesouměrná koncentrace sladkosti a alkoholu. Chuť působí klidně, vyváženě a svěže, dominují třešně a černý rybíz s jemnými dubovými podtóny. V lehce nasládlém dokončení zaznamenáte příjemné švestkové podtóny. Při konzumaci tohoto vína nepocítíte, že jste něčím ošáleni. La Couspaude 2005 je poctivý, opojný a lahodný nápoj hodný ochutnání. Ale skvělý také k dalšímu uložení.
TOPVINO SCORE: 92+/100
--------------------------
Rozloha vinic: 7 ha
Pěstované odrůdy: 75 % Merlot, 20 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon
Průměrný věk keřů: 30 let
Typ půdy: saint-émilionská křídová terasa, jíl-vápenec
Obhospodařování vinic: silné prořezávání, odlistování, ruční sběr do malých přepravek, pečlivé třídění
Vinifikace: dřevěné malé kvasné kádě, studená macerace, jablečno-mléčné kvašení probíhá v nových sudech z francouzského dubu, zrání 18 až 20 měsíců.
Výnos: 30 až 35 hl/ha
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína