Staňte se profesionály v servírování vína
"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"
Více...Martinique – rodiště skvělého rumu
Od tradičního rumu k čistému zemědělskému ("agricole“).
Usedlost La Mauny je jedna z nejspolehlivějších a nejúspěšnějších palíren v Karibiku. Nachází se v městě Rivière Pilote na jihu Martiniku. Tato oblast je nejslunnější částí ostrova. Lihovar leží v údolí, obklopený plantážemi cukrové třtiny. Od roku 1749, lihovar La Mauny nese jméno prvního vlastníka hraběte Ferdinanda Poulaina, hraběte de Mauny, jenž byl původem z Normandie. Na Martiniku se vylodil na počátku 18. století. Zpočátku byla usedlost La Mauny cukrovou rafinérii, nicméně díky celosvětovému poklesu cen cukru, vysoce kvalitní půdě a bohatému slunečnímu svitu byla v 19. století jednou z prvních společností na Martiniku, která změnila svou produkci a zaměřila se pouze na výrobu kvalitního rumu.
Agricole rhum La Mauny je fermentovaný a destilovaný z čisté třtinové šťávy (použití melasy je k výrobě rumu zakázáno francouzským zákonem). Prvním důležitým požadavkem je výběr nekvalitnější cukrové třtiny. Důraz je kladen na přirozené zrání třtiny a respektování tradičního způsobu sklízení - 60 % použité třtiny je řezáno ručně. Třtina pochází ze 40 % z vlastní plantáže, zbytek je od malých producentů, se kterými má La Mauny dlouhodobé vztahy. Kontrola kvality zaručuje, že pro výrobu rumu se používá pouze třtina s nejvyšším obsahem cukru.
- Pro výrobu jednoho litru rumu je potřeba deseti kilogramů cukrové třtiny.
Destilace: La Mauny vyrábí rum ve vlastním lihovaru, tři z deseti destilačních zařízení jsou vyhrazeny pouze pro nejlepší rumy La Mauny. Destilace probíhá ve vysokých patrových kolonách, které zajišťují dokonalé oddělení chutí. Každá z kolon má osm pater. Na výstupu vychází křišťálově čistý rum s 65 až 75 % alkoholu. Pro produkci bílého rumu se výsledný obsah alkoholu snižuje na 50, 55 nebo 62 %. Produkci rumu La Mauny sledují dva vynikající experti - Daniel Baudin, který je sklepmistrem od roku 1995, a Christian Vergier, známý znalec rumů a koňaků.
Zrání rumu je v tropických podmínkách Martiniku dvakrát rychlejší než v Evropě. Rum La Mauny získává svou barvu pouze přirozeně ze sudu, přidání kuléru (barviva) je nepřípustné. Pro různé druhy rumů se používají různé techniky zrání.
- Základní v dubu vyzrávající rumy stráví minimálně 18 měsíců v sudech o max. objemu 500 litrů.
- Staré rumy zrají alespoň tři roky v 650litrových sudech.
- Nejstarší ročníky zrají minimálně šest let (většinou v 400litrových sudech (stejně jako koňak). Sklepy pro zrání mají kapacitu více než 4000 sudů.
- Používají se dubové sudy různého původu: nové sudy z Francie, sudy po koňaku, nebo sudy po bourbon whisky.
Popsat charakter rumů La Mauny není těžké. Mají totiž svůj vlastní francouzský styl. Rumy la Mauny stárnou v malých dubových soudcích po koňaku, takže jsou nepatrně sušší, než rumy z jiných palíren. A kdo miluje ten nejjemnější koňak, tomu příjemný, mírně nasládlý a středně suchý styl čistých „třtinových“ rumů La Mauny bude chutnat náramně.
Martinik je celosvětově známý vysokou kvalitou svého rumu, a proto mu byla v roce 1996 udělena francouzská ochranná známka původu AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Příslušnost k Francii, koňaku či francouzskému vínu není vůbec náhodná, neboť Martinik spadá od 17. století pod vládu Francie.
Tato AOC certifikace zaručuje:
- ohraničení oblasti původu pro produkci (terroir)
- kontrolovaný proces výroby
- kontrolu jednotlivých šarží slepými ochutnávkami
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína