AKTUALITY
Otevírací doba o vánočních svátcích.

Otevírací doba o vánočních svátcích.

18. 12. 2024

""

Více...

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

Jsou vína, jejichž kombinace by vás nejspíš nenapadla

4. 12. 2024

""

Více...

Ch. LA CANORGUE

Ch. LA CANORGUE

6. 10. 2024

"Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Martinique - rodiště skvělého rumu.

LA MAUNY
Rhum Agricole 9. 10. 2010

Martinique – rodiště skvělého rumu
Od tradičního rumu k čistému zemědělskému ("agricole“).

Usedlost La Mauny je jedna z nejspolehlivějších a nejúspěšnějších palíren v Karibiku. Nachází se v městě Rivière Pilote na jihu Martiniku. Tato oblast je nejslunnější částí ostrova. Lihovar leží v údolí, obklopený plantážemi cukrové třtiny. Od roku 1749, lihovar La Mauny nese jméno prvního vlastníka hraběte Ferdinanda Poulaina, hraběte de Mauny, jenž byl původem z Normandie. Na Martiniku se vylodil na počátku 18. století. Zpočátku byla usedlost La Mauny cukrovou rafinérii, nicméně díky celosvětovému poklesu cen cukru, vysoce kvalitní půdě a bohatému slunečnímu svitu byla v 19. století jednou z prvních společností na Martiniku, která změnila svou produkci a zaměřila se pouze na výrobu kvalitního rumu.

Agricole rhum La Mauny je fermentovaný a destilovaný z čisté třtinové šťávy (použití melasy je k výrobě rumu zakázáno francouzským zákonem). Prvním důležitým požadavkem je výběr nekvalitnější cukrové třtiny. Důraz je kladen na přirozené zrání třtiny a respektování tradičního způsobu sklízení - 60 % použité třtiny je řezáno ručně. Třtina pochází ze 40 % z vlastní plantáže, zbytek je od malých producentů, se kterými má La Mauny dlouhodobé vztahy. Kontrola kvality zaručuje, že pro výrobu rumu se používá pouze třtina s nejvyšším obsahem cukru.

- Pro výrobu jednoho litru rumu je potřeba deseti kilogramů cukrové třtiny.

Destilace: La Mauny vyrábí rum ve vlastním lihovaru, tři z deseti destilačních zařízení jsou vyhrazeny pouze pro nejlepší rumy La Mauny. Destilace probíhá ve vysokých patrových kolonách, které zajišťují dokonalé oddělení chutí. Každá z kolon má osm pater. Na výstupu vychází křišťálově čistý rum s 65 až 75 % alkoholu. Pro produkci bílého rumu se výsledný obsah alkoholu snižuje na 50, 55 nebo 62 %. Produkci rumu La Mauny sledují dva vynikající experti - Daniel Baudin, který je sklepmistrem od roku 1995, a Christian Vergier, známý znalec rumů a koňaků.

Zrání rumu je v tropických podmínkách Martiniku dvakrát rychlejší než v Evropě. Rum La Mauny získává svou barvu pouze přirozeně ze sudu, přidání kuléru (barviva) je nepřípustné. Pro různé druhy rumů se používají různé techniky zrání.

- Základní v dubu vyzrávající rumy stráví minimálně 18 měsíců v sudech o max. objemu 500 litrů.
- Staré rumy zrají alespoň tři roky v 650litrových sudech.
- Nejstarší ročníky zrají minimálně šest let (většinou v 400litrových sudech (stejně jako koňak). Sklepy pro zrání mají kapacitu více než 4000 sudů.
- Používají se dubové sudy různého původu: nové sudy z Francie, sudy po koňaku, nebo sudy po bourbon whisky.

Popsat charakter rumů La Mauny není těžké. Mají totiž svůj vlastní francouzský styl. Rumy la Mauny stárnou v malých dubových soudcích po koňaku, takže jsou nepatrně sušší, než rumy z jiných palíren. A kdo miluje ten nejjemnější koňak, tomu příjemný, mírně nasládlý a středně suchý styl čistých „třtinových“ rumů La Mauny bude chutnat náramně.

Martinik je celosvětově známý vysokou kvalitou svého rumu, a proto mu byla v roce 1996 udělena francouzská ochranná známka původu AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Příslušnost k Francii, koňaku či francouzskému vínu není vůbec náhodná, neboť Martinik spadá od 17. století pod vládu Francie.

Tato AOC certifikace zaručuje:
- ohraničení oblasti původu pro produkci (terroir)
- kontrolovaný proces výroby
- kontrolu jednotlivých šarží slepými ochutnávkami

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.