 
			 
									 
						 
							| Založeno | 2. století | 
 
						 
							| Klasifikace | St. Emilion 1er Grand Cru Classé (B) | 
 
						 
							| Rozloha vinic | 40 ha | 
 
						 
							| Stáří keřů | 35 let | 
 
						 
							| Půda | Štěrkovitá na křemenitém loži, místy bohatém na železo. | 
 
						 
							| Pěstované odrůdy | 35 % Cabernet Sauvignon 35 % Cabernet Franc
 30 % Merlot
 | 
 
						 
							| Roční produkce | 120 000–140 000 lahví (podle ročníku)
 | 
 
						 
							| Délka zrání v sudech | 18-22 měsíců, 100 % nových sudů | 
 
						 
							| Vyráběná vína | 1) Ch. Figeac (1. víno) 2) Le Petit Figeac (2. víno)
 
 | 
 
					
 				 
							 
		 	
		Svět milovníků vína žasně, že kvalita a styl vína Château Figeac je jvíce než 60 let na špičkové úrovni. Víno Ch. Figeac je jedním z nejspolehlivějších vín na světě. Za vzácným úspěchem stojí majitel a sklepmistr v jedné osobě, Thierry Manoncourt, který více než 60 let bez jediného přerušení vytváří velká červená vína jednoho z nejlepších vinných statků v oblasti St-Émilion. 
V roce 1947, tehdy devětadvacetiletý, přijel Thierry Manoncourt na prohlídku vinařství, které příbuzní z m		
			..atčiny strany koupili v roce 1892. Thierry vystudoval agronomii na pařížském Institut National Agronomique, měl už rodinu a zajištěnou životní dráhu v Paříži. Kariéru vinaře neplánoval. Jeho analytická mysl se ale začala zabývat otázkou, proč vína Château Figeac nedosáhla takového uznání a slávy jako vína sousedního Ch. Cheval Blanc, které bylo ještě v 18. století součástí Château Figeac? Stáří keřů a složení půdy je přece hodně podobné. Rozhodl se tedy k ročnímu pobytu a prozkoumání souvislostí.
Už v prvních měsících pobytu v nové lokalitě T. Manoncourt zaznamenal, že převážná většina statků v Bordeaux je vedena najatými vinohradníky a sklepmistry, kterým kromě mnoha jiných důležitých aspektů chybí především vztah k majetku, který spravují. Po roce práce na vinařství pan Manoncourt zjistil, že již není možné odejít. Vysadil mezi řádky révy zeleninu, bylinky a květiny, aby zkvalitnil půdu, a přestal používat tradiční modrou skalici na postřik proti plísním z toho samého důvodu. „Dobrý“ hmyz se postaral o likvidaci špatného, půdu provzdušnil a ochránil i proti některým plísním a nákazám. 
Moc a krása vína dnešního Château Figeac je i v tom, že obsahuje nebývalé vysoké množství Cabernetu Sauvignon, samozřejmě kromě Cabernetu Franc a Merlotu. Château Figeac je jeden statek dvou vín, prvního a druhého, a tří odrůd, tří chutí. „Kdybych nahradil Cabernet Sauvignon Merlotem, neměl bych tak dobře strukturované víno, živé a s jiskrou. Naše štěrková půda umožní lepší vyzrání Cabernetu, což vápenitá půda jinde nedokáže,“ říká pan Manoncourt.
„Každým rokem se narodí nové víno; některé je vhodnější k dlouhodobé archivaci, jiné má natolik vláčné a měkké třísloviny, že ho lze pít dříve. Několik posledních ročníků je úžasných, nádherně plných a dokonale strukturovaných.“
			↑  zobrazit méně
		
		..
			zobrazit více  ↓