Co musíte udělat, abyste ze skvělých vín z provensálského Bandolu měli ten nejlepší pocit!
Pokud tohle víno odkorkujete a okamžitě začnete konzumovat, nebude to ono. Udělal jsem to tak poprvé a byl jsem hodně zklamaný. Vína z provensálského Bandolu (samozřejmě pouze ta nejvyšší kvality) jsou velice komplikovaná. Za prvé strašně dlouho potřebují zrát (a to nejen v sudu, ale také v lahvi) a navíc ještě potřebují velice dlouhou dobu na provzdušnění. Jednodenní pobyt v dekantační karafě před konzumací je nevyhnutelná nutnost. Pokud to tak uděláte, ve většině případů při jejich konzumaci budete nadšeni. O vínech Ch. PRADEAUX to samozřejmě platí dvojnásob. „Le Lys“ je fantastické víno, ale až po minimálně 24hodinovém provzdušnění (dekantace zase tak nutná není, víno je čisté, bez stopy po sražených tříslovinách).
Hrozny pro Le Lys de Pradeaux pocházejí pouze z o pět let mladších vinných keřů, než hrozny, které se používají v prvním vínu Pradeaux. Hlavní rozdíl spočívá v době zrání vína v dubovém sudu. Zatímco první víno Pradeaux zraje v sudu 48 měsíců, Le Lys de Pradeaux zraje v sudech 22 měsíců. Víno si tak udržuje svěží mladistvou ovocnost a celkově lehčí styl. Le Lys de Pradeaux 2010 voní po ovoci a koření, nové kůži a velice lehce také dubu. Stylový chuťový výraz je překvapivě sušší, rozhodně zde nečekejte sytou „středomořskou“ ovocnost napěchovanou výraznou extrakcí ani unavující alkohol, ale ani hrubé taninové hrany, Le Lys de Pradeaux je prostě svěží klasik a skvěle pitelné víno lehce provoněné typickým provensálským kořením. Opravdu skvostné!
Stáří keřů: 30 let
Výnos: 32 hl / ha
Délka zrání v dubových sudech: 22 měsíců
TOPVINO SCORE: 89+/100 (02-2016)
PRIMEUR CZECH s. r. o. | Volarská 381/12, 148 00 Praha 4 | Tel./fax: 244 910 416, 244 910 496 | E-mail: info@topvino.cz
Osobám mladším 18 let alkoholické nápoje neprodáváme
Kopírování jakéhokoli obsahu těchto webových stránek bez souhlasu majitele autorských práv není povoleno.