Zpět «
Tertre Roteboeuf 2021
Ročník: 2021
Oblast | podoblast: Bordeaux | SAINT EMILION
Klasifikace: St. Emilion Grand Cru
Odrůdy: 80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc
Obsah alkoholu: 14 %
Objem: 0,75 l
Nejlepší k pití: 2027 - 2041
Tertre Roteboeuf je kultovní víno apelace Saint-Emilion téměř pokaždé vyrobené v klasickém Bordeaux stylu z 18. století. Pokud hledáte opravdovou vzácnost, víno Francoise Mitjavila nabízí jedinečnou příležitost. Francois má svůj zvláštní přístup k výrobě vína. Příliš nemiluje taniny a rozhodně se nestane účastníkem závodu, kdo toho víc vyrobí. Mitjavile dává přednost pouze nejvyšší kvalitě a hektolitry produkce počítá až nakonec. A ještě něco: F. Mitjavile je svérázný člověk, který svoje víno nedává ochutnat každému. V jeho sklepě zástupy vinných kritiků rozhodně nepotkáte. Je to tak trochu zvláštní chlápek, ale víno vyrábí neskutečné!
Jak jsem již zmínil, F. Mitjavile nemá příliš rád taniny, takže v jeho vínech jsou taniny spíše v pozadí (zato doba zrání v sudech je velice dlouhá - až 24 měsíců a to sudech nových). Přesto ale dubové tóny jsou zde v naprostém souladu s ovocem. Mohutná ovocná síla, spoutaná v sudech ve sklepech Tertre Roteboeuf, čeká na uvolnění. Typickým znakem chuti vína Tertre Roteboeuf je mohutný ovocný objem, fantastická chuťová hloubka a čistota. Patro zavalí lavina dokonale zralé šťávy s příchutí černého rybízu, černých třešní a lesních jahod ozvláštněná "tekutým nánosem" noblesní minerality. Je to komplexní, mohutné, vyvážené a maximálně smyslné. Svahovitá vinice Tertre Roteboeuf odvedla fantastický výkon.
Založeno: 18. století
Rozloha vinic: 6 ha
Stáří keřů: 45 let
Půda: Jílovitě-vápencová, křída
Antonio Galloni (vinous.com): 94-96/100
Neal Martin (vinous.com): 94-96/100
Jane Anson (JAIB): 95/100
Lisa Perrotti-Brown (TWI): 93-95/100
Adolf KALINA (topvino.cz): 95-97+/100