Výroba skvělého trapistického piva Westmalle probíhá za zdmi kláštera Abdij Omze-Lieve-Vrow Van Het Heilig Hart. Tento majestátní klášter byl založen v roce 1794. Zpočátku ale nebyl uznávaný jako trapistický. Teprve až když v dubnu roku 1836 byl převeden na oficiální status trapistického opatství, zdejší opat zavedl výrobu piva podle pravidel, která již od 17. století praktikovali mniši .. v trapistickém klášteře La Trappe.
Dne 10. prosince 1836 mniši servírovali k obědu své první pivo s trapistickým názvem Westmalle. Po mnoho let pak toto pivo sloužilo pouze pro vlastní potřebu. Od roku 1856 mniši příležitostně prodávali pivo na bráně. To se setkalo s velkým úspěchem. V krátké době se poptávka zvýšila natolik, že mniši museli pivovar rozšířit. Další zlom pak přišel v roce 1921, kdy se mniši rozhodli prodávat své pivo také prostřednictvím obchodníků s pivem.
Mniši chtějí využívat nové technologie, pokud to bude přínosem pro kvalitu jejich piv. V roce 1991 investovali do počítačem řízeného provozu. V roce 2000 byla podruhé rekonstruována stáčírna, zároveň byly zřízeny nové sklepy, které vytvořily ideální podmínky pro uložení lahví piv, ve kterých probíhá sekundární kvašení.
Další výborně zvládnutou aktivitou jsou kvasnice. Mniši z Westmalle pěstují vynikající kvasnice, které jsou hojně používány nejen při výrobě silných belgických piv, ale také jsou vyhledávány dalšími trapistickými pivovary, které je používají při výrobě svých piv. Příkladem je slavný trapistický pivovar Westvleteren, který kvasnice Westmalle využívá pro fermentaci svých legendárních piv.
V současné době Westmalle vaří celkem tři druhy piva. Dvě standardně a jedno jako sezónní speciál. Pivo "Dubbel" je tmavší a ovocnější, okolo 6-7 % alkoholu, zatímco "Tripel" je světlejší v barvě a silnější v chuti, s více chmelovou, kořeněnou a citrusovou charakteristikou. Westmalle "Extra" se vaří pouze dvakrát do roka, říká se mu "paterbier". Toto pivo je dostupné pouze pro mnichy a návštěvníky opatství.
Westmalle používá nejčistší ingredience již více než 180 let. K výrobě piva používá vlastní vodu, 100% sladovnický slad, pravé chmelové hlávky, cukr a kvasnice z vlastní pěstitelské kultury opatství. Piva Westmalle jsou určujícím vyjádřením každého stylu. Jejich recepty jsou nezměněné od roku 1956 a prodeje ukazují, že jejich trapistická pivovarnická tradice je ve světě ceněna velmi vysoko. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓