Založeno | 1855 |
---|---|
Klasifikace | AOC Chateauneuf du Pape |
Rozloha vinic | 15 ha |
Stáří keřů | 60 - 100 let |
Půda | Písčitě-hlinitá, vápenec, křída, velké oblázky |
Pěstované odrůdy | Modré: 64 % Grenache noir 13 % Mourvèdre 12 % Syrah 5 % Cinsault 2 % Cou noise 2 % Muscardin 1 % Vaccarése 1 % Terret noir Bílé: 40 % Grenache blanc 20 % Clairette 20 % Roussanne 10 %, Bourboulenc 5 % Picpoul 5 % Picardan |
Roční produkce | |
Délka zrání v sudech | 12 - 18 měsíců |
Vyráběná vína | Cuvée Tradition Special Cuvée Floriane et Coralie Cuvée Blanc |
Domaine DE PIGNAN je staré rodinné „butikové“ vinařství, jehož historie sahá až do roku 1855. Nachází se v srdci městečka Châteauneuf-du-Pape a od počátku patřilo výhradně do vlastnictví potomků původních majitelů. V počátcích „života“ farmy de Pignan se zde víno sice vyrábělo, ale neprodávalo, neboť malá produkce sotva pokryla vlastní spotřebu.
Vinice o celkové rozloze 15 hektarů, z nichž původních 5 hektarů je situovaných na prestižním svahu poblíž „Papežova hradu“, se rozkládají na písčitě-hlinité, lehce vápenité půdě bohaté na známé oblázky. Výhodou těchto oblázků je, že přes den akumulují teplo, které pak v noci uvolňují, což na vinné keře působí blahodárnou silou.
Současný majitel Frédéric Charvin udržuje také 3 hektary unikátních, sto let starých vinných keřů zděděných po svých předcích, z nichž vyrábí fantastické speciální cuvée „Floriane et Coralie“. Tyto vinice s vysoce kvalitní půdou sousedí s vinicemi jednoho z nejprestižnějších vinařství regionu Châteauneuf-du-Pape Domaine de Rayas.
Průměrné stáří vinic je 60 let, některé keře jsou ale i sto let staré. Modré odrůdy se pěstují na rozloze 14hektarů, na zbylém jednohektarovém pozemku se pěstují bílé odrůdy. Na to, aby víno bylo opravdu špičkové, je nutné hroznům věnovat nejvyšší péči a k dalšímu zpracování použít jen ty nejlepší.
Nízký výnos do 35 hektolitrů z hektaru vínům z de Pignan zajišťuje výjimečnou kvalitu.
Červená vína: Modré Hrozny se sklízí a třídí ručně. Čeká se na pokročilou zralost, aby aroma bylo dokonale rozvinuté. Po lisování se hrozny umístí v betonových kádích. Macerace probíhá 15 až 21 dní. Obsah tanků se promíchává. Několikrát denně se sleduje teplota, která se udržuje mezi 28 až 30 stupni. Po fermentaci se víno stáčí do dubových sudů, ve kterých víno zraje 12 až 18 měsíců.
Bílá vína: Sběr probíhá stejně jako u modrých hroznů. Sbírá se ráno, když je nejnižší teplota. Na rozdíl od červených vín se hrozny lisují hned po sklizni, protože kvašení probíhá bez přítomnosti slupek a stonků. Kvašení je pomalé. Teplotu je třeba chlazením udržovat do 18°C, aby se zachovala jemnost aromat a dobrá intenzita. Víno se dekantuje, usazené nečistoty se odstraňují. Následně probíhá alkoholické kvašení s kontrolovanou teplotou. Bílé víno se lahvuje relativně brzy (po šesti měsících), ihned po ukončení fermentace. Při zpracování se používá kombinace tradičních a organických metod.
Majitel Frédéric Charvin vyrábí čistokrevné Châteauneuf-du-Pape řemeslným způsobem v malém objemu (žádná komerční velkovýroba). Typickými vlastnostmi vína z Domaine DE PIGNAN jsou jemnost a fascinující něžnost, to vše při zachování dokonalé chuťové komplexity a vyváženosti. Vína z Domaine de Pignan jsou hebká, lehce nasládlá a svůdná, v každém doušku je cítit dokonalá zralost ovoce i taninů. Je to jemné, plné a lahodné, neskutečně podmanivé, prostě perfektně vyrobené Châteauneuf-du-Pape v té nejněžnější podobě.