Založeno | 1899 |
---|---|
Klasifikace | Chablis Grand Cru |
Rozloha vinic | 10 ha |
Stáří keřů | 30-75 let |
Půda | Kamenitá, jíl s vápencem, zkamenělé fosilie |
Pěstované odrůdy | 100% Chardonnay |
Roční produkce | 100 000 lahví |
Délka zrání v sudech | do 12 měsíců (Les Preuses, Vaillons Vieilles Vigne |
Vyráběná vína | St.-Pierre (AOC) Séchet (1er Cru) Montmains (1er Cru) Vaillons (1er Cru) Vaillons V.V. (1er Cru) Les Preuses (Grand Cru) |
Jean & Sébastien DAUVISSAT je tradiční rodinné vinařství se sídlem v Chablis. Rodina Dauvissat vlastní tuto malou usedlost včetně kamenitě-vápencových sklepů ze 17. století a vinic situovaných na obou březích říčky Serein již od roku 1899.
Zdejší hluboká a svahovitá vápencová půda s ideálním odvodněním produkuje elegantní Chardonnay klasifikace "AOC Chablis" (St.-Pierre), „Premier Cru“ (Vaillons, Séchet, Montmains) a "Grand Cru" (Les Preuses). Vinice o celkové rozloze necelých deset hektarů se nacházejí na strmých svazích, pod nimiž protéká říčka Serein, a to jak na pravém, tak na jejím levém břehu.
Půdě na pravém břehu se říká „kimmeridžienská“. Je to nejkvalitnější půda v Chablis. Tato kamenitá hornina složená z vápence s pozůstatky zkamenělých mořských fosilií tvoří dokonalý svazek s jedinou zde pěstovanou odrůdou Chardonnay. Odtud pocházejí všechna vína klasifikace Grand Cru. Rodina Dauvissat na těchto svazích vlastní několik akrů unikátní půdy, na které jsou vysázeny keře Chardonnay, z nichž vyrábí fantastické „Grand Cru“ víno „Les Preuses“ (viz Robert Parker 94/100).
Ostatní vinice se nacházejí na levém břehu říčky Serein na tzv. „portlandienské“ hornině. Odtud pochází například fantastické „Vaillons“. Vaillons, Montmains a Séchet jsou vinice kategorie Premier Cru. Séchet je pak nepříliš známá mini Premier Cru vinice, těsně přilehlá k Vaillons. Celkové stáří vinných keřů se pohybuje v rozmezí od 30 do 40 let. Grand Cru Les Preuses pochází z keřů více než padesátiletých ("Vieilles Vignes" pak dokonce z keřů starých přes 75 let).
Vinařství Dauvissat téměř nepoužívá dubové sudy. Netají se názorem, že víno by si mělo ponechat svůj přirozený charakter a typický ovocně-minerální výraz, který vytváří unikátní terroir Chablis. Podle jejich názoru dlouhý pobyt v sudu tyto vlastnosti zakrývá. Je ale nepochybné, že skvělé Grand Cru sud prostě potřebuje.
Jedinými víny, která zrají v dubových sudech (cca 12 měsíců), jsou „Les Preuses“ a „Vaillons Vieilles Vignes“. Ostatní Premier Cru v dubových sudech nepobývají (anebo jen velmi velmi krátce). Všechna vína Dauvissat (kromě St.-Pierre) jsou lahvována až po dvou letech od sklizně. Do té doby víno nabírá potřebnou sílu odpočinkem v ocelových tancích. Tento způsob zrání dává jistotu, že víno uvolněné na trh, je v dokonalé kondici.
Vína Domaine Jean & Sebastien Dauvissat jsou vyhledávaná pro svoji hebkou chuť, elegantní ovocnost, neagresivní kyselost a výjimečnou chuťovou rovnováhu, kterou doprovází okouzlující minerální stopa tolik typická pro Chardonnay z Chablis. Některá vína jsou víc ovocná, některá pak zase víc minerální (však také zdejší půda nabízí v tomto ohledu téměř nevyčerpatelné možnosti).
Vína Jean et Sebastien Dauvissat jsou precizně vyrobená, opojná a podmanivá - prostě krásně se pijí.