
Založeno | |
---|---|
Klasifikace | AOC Bandol |
Rozloha vinic | |
Pěstované odrůdy | |
Roční produkce | |
Vyráběná vína |
Château Pradeaux
Historie Château Pradeaux sahá až do poloviny 18. století. V roce 1752 zdědil Jean-Marie Etienne Portalis, ministr a vyjednávač Napoleona I., po své babičce rodinnou usedlost s vinicemi. Pokud Pradeaux někdy navštívíte, nejspíš vás napadne, že se tu od té doby mnoho nezměnilo. V průběhu staletí sice panství procházelo vývojem, ale stále patří jediné rodině – Portalisům, kteří tuto bandolskou ikonu vlastní dodnes.
Pouze dvě odrůdy tvoří základ zdejšího vína: nejvýznamnější bandolská Mourvèdre a nejrozšířenější provensálská Grenache. Víno z Pradeaux je starosvětská klasika, která mezi moderními bandolskými víny působí jako „dinosaurus“. Hrozny se zpracovávají v dubových kádích, poté víno dlouze zraje (déle než většina vín z Bordeaux) ve velkých dubových sudech. Ocelové tanky se tu pro hlavní víno vůbec nepoužívají.
Monsieur Portalis by něco takového nepřipustil, i kdyby mu to výrobu usnadnilo. Chce vyrábět víno klasické, s nádechem dubu a přirozenými taniny, nikoli moderní ovocný styl. Na trh je uvolňuje až po čtyřech letech zrání, dokonale vyvinuté a perfektně zralé.
Víno z Pradeaux má šarm středověkého rytíře. Chuť je sametově hebká, střídmě ovocná, s pevnými taniny a jemně nasládlým dubovým tónem. Vyžaduje ale přípravu – po odkorkování ho minimálně dvě hodiny dekantujte. Díky provzdušnění se nádherně rozvine, získá hloubku, vyváženost, komplexnost a omamnou starosvětskou dynamiku.