KILCHOMAN (kil-ho-man) je typická skotská palírna, jejíž whisky vykazuje 100% styl Islay. Jedná se o první nově vzniklou palírnu na ostrově Islay po 124 letech.
Palírna byla postavena v roce 2005 a na konci tohoto roku byl vyroben první destilát. Kilchoman je jednou z šesti palíren ve Skotsku, které si vyrábějí vlastní slad, k jehož výrobě používají pouze vysoce kvalitní ječmen, který pěstují přímo na vlastní farmě. Ostatní palírny jej nakupují od různých dodavatelů. Kilchoman je v současnosti jedinou nezávislou rodinnou palírnou v Islay a jednou z mála takových ve Skotsku.
Zakladatel a výkonný ředitel Kilchoman Distillery Co. Anthony Wills se po 8 let zabýval nezávislým lahvováním single malt whisky. Willse tehdy napadlo, že by mohl založit tradiční farmářskou palírnu jako návrat k původním kořenům výroby single malt whisky. Prvním manažerem se stal Malcolm Rennie, který přišel z palírny Ardbeg. V současné době je manažerem palírny John MacLellan, který pracoval více než 21 let v destilačním průmyslu. Do Kilchomanu přišel z palírny Bunnahabhain.
ISLAY - výroba whisky původně začala na farmách po celém Skotsku. Nicméně západní pobřeží, kde se ostrov Islay nachází, se nakonec stalo velice významným prostředím pro celou řadu vynikajících výrobců skotské single malt whisky (Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila a další). Je zde totiž velmi úrodná půda vhodná pro pěstování ječmene a také dostatek vody a rašeliny pro její výrobu. Důležitou úlohu hraje také zvláštní, "lehce prosolené" klima ovlivněné oceánem ze všech světových stran.
Není náhodou, že oblast Islay byla zvolena jako ideální místo pro novou palírnu – jednak kvůli známé produkci řady vynikajících whisky, a také díky tomu, že Anthony tento ostrov velmi dobře znal. Přiženil se totiž do rodiny, která již šedesát let vlastní na ostrově farmu a pozemky. Farma Rockside proto byla vybrána nejen kvůli vhodným prostorám, ale hlavně proto, že se zde pěstuje nejlepší ječmen na ostrově.
CO DĚLÁME JINAK
Čas kvašení je u nás 100 hodin, což je dvojnásobek obvyklé doby. Tato prodloužená doba dodává naší whisky krásné lehké citrusové tóny.
DESTILACE
Naše destilační kotle jsou jedny z nejmenších ve Skotsku. To zvyšuje kontakt destilátu s mědí a produkuje nádherně čistý, čerstvý destilát plný osobitého charakteru.
NAŠE SUDY
Většina single malt whisky Kilchoman zraje v amerických sudech po bourbonu. Na rozdíl od ostatních palíren odebíráme sudy jen od jednoho výrobce – Buffalo Trace v Kentucky. Sudy převážíme celé a ještě nevyschlé, což udrží ve dřevě všechnu chuť. Proces zrání je pak mnohem kvalitnější a rychlejší.
FILTRACE
Kilchoman Single Malt se nefiltruje za studena. U whisky tak udržujeme přirozenou barvu a nádherně strukturovanou chuť.
PRODUKCE
V současné době produkuje Kilchoman 150 000 litrů whisky ročně, což je zhruba 20 – 25 barelů týdně. Je to jedna z nejmenších palíren ve Skotsku. Největší producenti v Islay vyrábějí až sedm milionů litrů whisky ročně, takže roční produkci Kilchoman by zvládli za týden. Všechna vyrobená whisky zraje v našich skladech na ostrově. Veškerá produkce jde pouze na výrobu single malt whisky, nic se nepoužívá do směsí.
KILCHOMAN SINGLE MALT
Vše, co na Kilchoman vyrábíme, je nakouřeno místně vytěženou rašelinou. Jsou dvě základní verze Kilchoman: silně rašelinná (50 ppm), která se používá pro výrobu Machir Bay, Loch Gorm a dalších speciálních whisky, a lehce rašelinná (15 – 20 ppm), vyrobená z ječmene vypěstovaného a zpracovaného přímo na Kilchoman. Tato whisky nese vždy označení “100 % Islay”.
I když whisky Kilchoman je považována za klasického představitele Islay, její skvělá vyváženost mezi lehkým rašelinným kouřem, čerstvou živostí ovoce a květinově-ovocnou sladkostí ji činí opravdu výjimečnou.