Spontánně kvašená piva
FRUIT & SOUR - ovocná a kyselá!
Pokud je nějaké pivo spontánně kvašené, znamená to, že mladina je ponechána v otevřených kádích přístupná divokým kvasinkám a bakteriím, které poletují v atmosféře a které jsou navíc přítomny i v samotných kvasných nádržích a sudech ve sklepě pivovaru. Kvašení probíhá při vyšších teplotách, což znamená, že spontánně kvašená piva spadají do kategorie svrchně kvašených piv. Takto vyrobená piva, která kvasí i několik měsíců, jsou označována jako LAMBIC.
Lambická piva jsou jedny z nejzajímavějších a zároveň nejpodivuhodnějších piv na světě. Lambic je obvykle vyroben ze rmutu z 70% sladového ječmene a 30% nesladované pšenice. K chmelení se často používá starý uschlý chmel, který již ztratil hořkost a slouží jen jako konzervant. Zapomeňte na sladové nebo chmelové příchutě a představte si zoxidované víno nebo kyselý ovocný mošt. Styl Lambic definuje kyselost, trpká ovocnost, dravost a nakyslé příchutě.
LAMBIC (s příchutí ovoce) - jedná se o klasický lambic (viz výše), jehož kyselost je vyvažována sladkými ovocnými příchutěmi. Piva jsou obvykle pojmenována po ovoci, které se používá při jejich výrobě. Nejčastěji se jedná o "framboise" (maliny), "pêche" (broskev), "kriek" (třešeň) nebo "cassis" (černý rybíz). Neméně populární je však také styl "faro", což znamená, že do lambiku byl přidán hnědý třtinový cukr.
Další produkty stylu Lambic s příchutí malin