AKTUALITY
BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

9. 4. 2024

"Ch. CLOS DE LUNES - Lune d´Argent 2023"

Více...

Ch. LATOUR 2017 +  LES FORTS DE LATOUR 2018

Ch. LATOUR 2017 + LES FORTS DE LATOUR 2018

20. 3. 2024

"14 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

13. 3. 2024

"Dovezli jsme z Châteauneuf-du-Pape!"

Více...

První nabídka Bordeaux EP 2023!

První nabídka Bordeaux EP 2023!

16. 1. 2024

"03 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

» více aktualit

VIDEO

KILCHOMAN Distillery



» další videa

Aktuality / komentáře

Cognac DELAMAIN 6. 9. 2008

DELAMAIN

Počátky společnosti Delamain sahají až do poloviny 18. století. Byla založena v roce 1762 Jamesem Delamainem, irským protestantem, který měl dlouholeté rodinné vazby na francouzskou oblast Cognac. Zmínky o prvních členech tohoto významného a úspěšného klanu původních výrobců koňaku můžeme ale najít přibližně ještě o sto padesát let dříve.

Nicolas Delamain přijel do Londýna v roce 1625. Byl pověřen vedením doprovodu princezny Henrietty Marie (Bourbonské), nevěsty anglického krále Karla I. O čtrnáct let později byl pasován na rytíře, usídlil se v Irsku a stal se protestantským statkářem. Henry Delamain z další odnože rodiny Delamainů byl v Dublinu hrnčířem. Jako první používal při vypalování delftské keramiky uhlí, za což byl parlamentem odměněn částkou 100 liber. Dokonce byla na jeho památku vydána i poštovní známka. Henryho synovec James Delamain, syn konstábla na dublinském hradě, se roku 1759 vrátil do kraje svých předků a začal obchodovat s koňakem. O tři roky později se stal partnerem svého tchána Isaaca Ransona. Sídlili v Jarnacu a vyváželi koňak do Holandska a Irska. Tento rok, tedy rok 1762, je oficiálně považován za rok vzniku nezávislého rodinného podniku Delamain.

Po francouzské revoluci v roce 1815 přišlo obnovení trhu s koňakem. James, pravnuk Henryho Delamaina, společně s bratranci Roulletovými založili roku 1824 firmu s názvem „House of Roullet & Delamain“. Pod tímto jménem potom obchodovali čtyři generace. Od roku 1920 zůstala rodina Delamainů jediným vlastníkem a změnila jméno společnosti na Delamain & Co.

Mezi světovými odborníky a milovníky koňaků panuje názor, že Delamainovi vyrábějí nejlepší základní koňak - světlý (pale), suchý (dry), lehký, jasný a ovocný. Přestože mají obrovský destilační kotel, nedestilují, nevlastní ani žádné vinice a nefermentují byť jen kapku vína. Delamainovi jsou především „negociantes“, velkoobchodníci, což ale, jak jistě potvrdí všichni, kteří jejich koňak někdy ochutnali, není nic, co by je při výrobě jejich skvělého nápoje jakkoli omezovalo.

A co dělá koňak Delamain výjimečným? Alain Braastad-Delamain říká. "Špičková kvalita koňaku je dána čtyřmi stejně důležitými faktory":

1) Kvalitou destilátu brandy před zráním
2) Vlhkostí sklepa, kde koňak zraje
3) Dovedností míchače
4) Časem, kdy se koňak vyvíjí s sudu

Delamainovi si toto samozřejmě nejenom dobře uvědomují, ale také to dokáží dokonale zužitkovat. Jsou prostě výjimeční, stejně jako je výjimečný jejich koňak. Navíc si sami dokáží poradit s tím, k čemu ostatní najímají tým specialistů. Jsou také velice dobří obchodníci, a to jistě není zanedbatelné. Pojďme se podívat, co dělají Delamainovi jinak, a čím to je, že jejich koňak je tak dobrý.

Delamainovi nakupují deset až patnáct let starý destilát a nechávají ho zrát, míchají ho a lahvují. Veškerý produkt pochází z oblasti Grande Champagne „premier cru“, což je jedna z šesti hlavních oblastí v okolí městečka Cognac. Označení „premier cru“ znamená, že se jedná o vinice s kontrolovanou kvalitou. Co se týče stupně kvality a prestiže, stojí Grande Champagne zcela nepochybně na nejvyšším stupínku mezi místními certifikovanými oblastmi. Delamainovi nenakupují brandy na základě dlouhodobých smluv, ale vybírají si po pečlivém předběžném ochutnání od „bouilleurs de cru“ (páleníci, kteří mohou destilovat pouze svoje vlastní víno a nesmějí ho nakupovat u jiných vinařů). Při nákupu dávají přednost alkoholu destilovanému na „lees“ (kaly zbylé po kvašení), což údajně zajišťuje průnik většího množství ovocného aroma a estérů. Zároveň ale dávají velký pozor, aby se nepřekročila míra. Nepoužívají nové dřevo, ale sudy z limousinského a troncaiského dubu. Všechny koňaky nechávají vyzrávat nejméně šest let, což znamená, že nevyrábějí nižší stupeň kategorie než X.O. (Extra Old - velmi starý). Koňak zraje při té síle alkoholu, jaké dosáhl v době, kdy byl pro Delamain koupen. Míchání se provádí při vyšší síle, než je konečná při prodeji. Další věcí, kterou se významně liší od ostatních podniků, je způsob ředění. Obvykle se přidává destilovaná voda, o níž si ale Alain Braastad-Delamain myslí, že ničí jemnost a rovnováhu, proto se po dobu dvaceti čtyř měsíců postupně přilévá směs velmi starého koňaku s destilovanou vodou obsahující patnáct procent alkoholu. Nepřidává se ani cukr, ani sirup, jen občas karamel (nepatrně) kvůli udržení stálosti barvy. Není toho málo, čím Delamanovi dokazují „koňakovému světu“, proč je jejich nápoj tak skvělý. Rovněž patří mezi hrstku firem schopných prodávat koňak, který má na etiketě uveden ročník sklizně (tzv. ročníkový). Po více než 200 letech tato rodina firmu stále vlastní a její hlavní silou je schopnost udržet si reputaci producenta koňaku zaměřujícího se na vysokou kvalitu.

Koňak Delamain je prostě výjimečný nápoj vyráběný výjimečnými lidmi. Světlá barva a lehký styl jsou nejvýraznějšími charakteristickými rysy koňaků Delamain. Od zlatavých záblesků po průzračné jantarové stíny v barvě, svůdné vůně vanilky, medu, ovoce a lesních bylin protínají lehkost a měkkost chuti, vytříbenost, šířku a jemnou strukturu. Ano, máme před sebou nádherný charakter dokonalého koňaku Delamain. V knize „Le Grand Livre du Cognac“ se píše, „Delamainovi jsou pro koňak tím, čím je Rembrant pro malířství“.


Nabídka všech v současné době vyráběných druhů:

Pale & Dry X.O. je kombinací různých koňaků z oblasti Grande Champagne. Světlá, jasná barva se zlatavými odlesky, jemná, lehce květinová, mnohavrstevná ovocná vůně s dotekem vanilky a chuť, které dominuje kulatost, zaoblenost, ovocnost a delikátnost.

Mírně starší, a tedy bohatší, je Vesper. Je to stará směs, vytvořená v padesátých letech 20. století, má mnohem klasičtější charakter. Je přibližně o deset let starší než eaux-de-vie používané na Pale & Dry. Pojmenovaný po šesté kanovnické hodince, slavené každé pozdní odpoledne písní, podle Delamaina „odráží jeho bohatost a dává mu zbožňováníhodný smysl“. S vůní lékořice a dřevitého porostu je Vesper plný a bohatý v těle s dobrou hloubkou, chuť měkkého ovoce vykazuje mimořádnou vyrovnanost, je také smyslný až podmanivý!

Millésimés 1973. Ročníkový Delamain je vzácný koňak vyráběný pouze ve velmi omezeném množství, určeném skutečným znalcům, kteří ocení jeho vysokou čistotu charakteru. Delamain vždy pečlivě vybírá, který ročník bude určen k prodeji jako samostatný a ne v kombinaci s dalšími ročníky. Vždy se proto jedná o koňak minimálně třicet let starý, výjimečný a unikátní!

Extra de Grande de Champagne. Je starší než Pale & Dry a Vesper. Extra de Grande Champagne X.O. ukazuje hlubokou vyzrálost a bohatou tělnatost s perfektním výrazem starých koňaků z prestižní oblasti Grande Champagne. Naplněn je do exkluzivní lahve s emblémem převzatým z originálního rodinného talíře, jež byl vyrobený Henry Delamainem v keramickém závodě v Dublinu u příležitosti svatby jeho synovce Jamese Delamaina s Marií Ranson.

Trés Vénérable je nejstarší koňak z běžné nabídky Delamainu. Každá složka zraje samostatně podle svého původu a daného roku destilace a až poté se míchá na 48% alkohol. Má květinové a kořeněné aroma s medovými hrozinkami a komplexní mnohavrstevnou chuť měkkého ovoce. Trés Vénérable je kombinací elegance a jemnosti, lehkosti a intenzity, rozechvění a lahodnosti!

Vůbec nejlepší Delamain je Réserve de la Famille: Skutečně skvostný s odpovídající cenou! To není směs, ale výběr z jednoho soudku velice staré brandy z jedné místní vinice. Jakost a úroveň se pokládají za tak výjimečné, že ji lze podávat i nemíchanou. Současným zdrojem je koňak, který se destiloval před druhou světovou válkou. Stárnul 50-60 let v sudech, pak byl přemístěn do skleněných demižonů a skladován v přirozené síle 43 % alkoholu. Etiketa má speciální potisk na přírodním, ručně vyrobeném konopném papíru. Delamain Réserve de la Famille je sytě jantarový, spíše lehčí a jasnější než koňaky „special cru“ od jiných firem.

Le Voyage de Delamain: Vznikl jako pocta Jamesi Delamainovi. Jedná se o unikátní kousek, který nás přenese zpět do dávné minulosti, až k prvopočátkům vzniku koňakového domu Delamain. Projevy tohoto koňaku zahrnují tóny kůže, tabáku, kávového zrna a kouře, to vše je podpořeno úžasným projevem skvělých hroznů z Grande Champagne - srdce oblasti Cognac. Prezentováno unikátním způsobem v křištálové karafě, která leží v originálním rozvíracím dřevěném „harmonikovém“ obalu.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.