AKTUALITY
BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

9. 4. 2024

"Ch. CLOS DE LUNES - Lune d´Argent 2023"

Více...

Ch. LATOUR 2017 +  LES FORTS DE LATOUR 2018

Ch. LATOUR 2017 + LES FORTS DE LATOUR 2018

20. 3. 2024

"14 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

13. 3. 2024

"Dovezli jsme z Châteauneuf-du-Pape!"

Více...

První nabídka Bordeaux EP 2023!

První nabídka Bordeaux EP 2023!

16. 1. 2024

"03 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

» více aktualit

VIDEO

KILCHOMAN Distillery



» další videa

Aktuality / komentáře

BUXTON AXE EDGE IPA: Dva roky poté!

09 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ 12. 3. 2021

Dobrý den všem fanouškům kvalitního řemeslného piva,

zdá se, že stejně jako u lidí také u některých piv na věku absolutně nezáleží. Při mojí pravidelné procházce sklepem jsem narazil na jednu zapomenutou láhev anglického piva Buxton Axe Edge IPA, na jehož etiketě byla vyznačena expirace červenec 2019. V prvních okamžicích to byla hlavně výzva (téměř dva roky po expiraci by nemuselo věštit nic dobrého).

Nicméně musím říct, že takhle krásně vyzrálou IPu jsem vlastně nikdy nepil. Hustá a bohatá pěna, stejně sytě zakalená barva jako u mladého piva, trochu nižší, ale přesto stále ještě uspokojivá karbonace a nádherně zralá, plná a harmonická chuť, pravda již ale s trochu „obroušenou“ chmelovou hořkostí. Úžasně hladké, v ústech měkké, vláčné, kulaté a zároveň neskutečně krásně pitelné IPA! Co napsat víc? Pokud je pivo uvařené z kvalitních surovin a pochopitelně také s určitým umem, na věku skutečně nezáleží (otázkou je, které české řemeslné pivo by takto „těžkou věkovou kládu“ uneslo?).

K tomuto zajímavému anglickému pivovaru, který jsme před časem opustili, neboť začal svoje vynikající piva plnit do podřadných plechovek, se prostě musíme vrátit (tedy pokud nás vezme zpět do hry).

To ale nic nemění na mém názoru, že pivní, ale i jakákoli jiná plechovka je vlastně klasická "PET" lahev, tedy silná hliníková folie zevnitř ochráněná pružným plastem (však zkuste si plechovku rozříznout a podívat se dovnitř). Plechovka je pro udržení špičkové kvality piva takříkajíc katastrofa. Však také moje výše zmíněné nadšení platí pouze pro pivo ve skle.

Zásadní problém plechovky je v tom, že pivo v průběhu času neudrží svoji standardní kvalitu (a někdy ji ztratí ještě před koncem expirace), zatímco kvalitní pivo v lahvi je téměř nesmrtelné.

Například vína z Bordeaux (Burgundska, Chablis nebo Bandolu) jsou vynikající až po několika letech zrání nejen v sudu, ale i na lahvi. Pokud by byla plněna do plechovek, určitě by na svojí kvalitě hodně tratila. Jsem si jistý, že by nebyla tak vyhledávaná jako doposud. Ale koho by napadlo plnit do plechovek tak kvalitní nápoj, jako je víno z Bordeaux?

Z výše zmíněného je patrné, že nejsem nijak zvlášť velký fanoušek plechovek, ale s Buxtonem to musíme ještě jednou zkusit (kvalitní belgická piva v plechovce si ale představit nedovedu)!

-AK

P.S. Plechovka je proste levny komercni obal ideálni pro neprilis draha piva. Na ta nejspickovejsi, která se postupem času obvykle zlepšují, se ale nehodi!

A protože jsem na tento můj newsletter díky zmínce týkající se pivních plechovek dostal několik reakcí (v poměru souhlasné vs. nesouhlasné víceméně napůl, přidávám také pár řádků z WIKIPEDIE. Samozřejmě k pivní plechovce můžeme přistupovat každý po svém. Nicméně mně ten vnitřní plastový nástřik prostě nesedí! A další mínus pak vidím v kratší době trvanlivosti piva. Například americký pivovar Stone, jehož piva jsme v minulosti prodavali, na svých plechovkách uváděl trvanlivost 3 měsíce.

Nápojová plechovka / Výroba plechovky

Výroba začíná pokrytím pásu hliníku mazadlem a vystřižením odpovídající kotoučků, ze kterých vznikne korpus. Nejprve vznikne mělká miska, která je protlačována několika stále menšími kruhovými kalibry. Tím je miska zformována do hluboké a tenkostěnné válcové nádoby. Na výstupu z tvářecího stroje se vylisuje tvarované dno. Následně je polotovar ostřižen a očištěn od mazadla. Plechovka se zvenčí nalakuje a ofsetovou technikou potiskne. Po uschnutí laku proběhne nástřik vnitřního ochranného laku a opětovné sušení. Vnitřní lak slouží jako protikorozní ochrana a brání změnám chuti nápoje. Pro vložení víčka, které má menší průměr než vlastní plechovka, se okraj plechovky v několika pracovních krocích zúží a materiál hrdla se ztenčí. Pro spolehlivé spojení plechovky s víčkem se musí okraj ještě prohnout ven. Po nalakování dna a případném druhém lakování vnitřku jsou plechovky připraveny pro naplnění. Do stáčírny nápojů se korpusy plechovek i víčka dodávají odděleně. Na naplněné plechovky se zalemováním připevní víčko. Protože je okraj plechovky přehnutý, okraj víčka také, tvoří spojení víčka s korpusem několik prolisovaných vrstev kovu.

Také nápojové plechovky jsou díky svému pestrobarevnému potisku často předmětem sběratelství. Nápojové plechovky jsou jednorázový, nevratný obal. Jejich recyklace není v Česku zavedena a proto končí v odpadkových koších jako směsný odpad.
- Jako tříděný odpad se dají vykupovat ve sběrně za cenu cca 14 Kč za 1 kg, při hmotnosti moderních plechovek o objemu 0,5 l je to asi 40 plechovek. 0,33 l hliníkové plechovky váží 16–21 gramů, tzn. že 1 kg je asi 50–60 plechovek.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.