AKTUALITY
BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

9. 4. 2024

"Ch. CLOS DE LUNES - Lune d´Argent 2023"

Více...

Ch. LATOUR 2017 +  LES FORTS DE LATOUR 2018

Ch. LATOUR 2017 + LES FORTS DE LATOUR 2018

20. 3. 2024

"14 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

13. 3. 2024

"Dovezli jsme z Châteauneuf-du-Pape!"

Více...

První nabídka Bordeaux EP 2023!

První nabídka Bordeaux EP 2023!

16. 1. 2024

"03 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

» více aktualit

VIDEO

KILCHOMAN Distillery



» další videa

Aktuality / komentáře

Brouwerij URTHEL 4. 12. 2015

Hildegard van Ostaden vede jeden z nejkreativnějších pivovarů v Belgii. A nejde jen o atraktivní etikety, které zdobí trpaslíci z Flander.

Jeden z mála ženských sládků v Belgii, Hildegarda van Ostaden, vzpomíná, jak ji v jejím mladistvém věku fascinovaly „malé deky pěny“, které se zvedaly z otevřených fermentorů v pivovaru Het Anker. O několik let později se učila vytvářet svoje vlastní „deky“ ve škole vaření piva v Gentu, kde nejprve pivovarské řemeslo studovala a později na této škole také učila.

Vše ale začalo poté, co Hildegard a její manžel Bas van Ostaden (ilustrátor a tvůrce zábavných etiket, jejímž hlavním motivem jsou trpaslíci z pohádkového parku v holandském Eftelingu) si domluvili pronájem prostor v pivovaru Van Steenberge. Pro začínající pivovarníky není špatné svoje myšlenky realizovat nejprve na pronajaté technologii, než hned od počátku investovat nemalé finanční prostředky do vlastního nového zařízení. A tak to také Ostadenovi udělali. V současné době jsou piva Urthel vařena kousek za hranicemi Belgie, v holandském pivovaru Bierbrouwerij De Koningshoeven, domově trapistických piv La Trappe, kam se v roce 2007 po velkém úspěchu verze Hop-It, Ostadenovi „přestěhovali“.

Hildegard van Ostaden je Vlámka žijící v Ruisledu v západních Flandrech. A ačkoli piva jsou vařena v Holandsku a Hildegard nepopírá, že je inspirována americkým pivním stylem IPA, přesto se žádné z piv Urthel nedá oddělit od Belgie. První piva byla vytvořena pod silným belgickým vlivem, ale postupem času Ostadenovou víc a víc inspiroval americký IPA styl, tedy pivo pěkně chmelené, ale ne tak měkké a silně sladově, ale hlavně ne tak kvasnicové a kořenité. Hildegarda van Ostaden vytvořila tři fascinující speciální piva v autentickém stylu vlámské pivovarské tradice, jejichž unikátnost spočívá ve třech variantách kvašení.

- Jako první pod značkou Urthel bylo vytvořeno naprosto fascinující „Samaranth“. Tohle pivo je absolutní extratřída a určitě nejmohutnější a zároveň nejlepší ze všech tří doposud vyráběných piv. Vůbec poprvé bylo uvařeno v roce 2002. Jeho uvedení na trh pak bylo směřováno k datu 5. září 2002, což je den, kdy se Hildegarda vdala. Tohle giganticky slastné pivo je možné brát také jako nezapomenutelný svatební „Barley Wine“ ALE, jehož „quadrupelová“ síla bude na věky cítit až v ráji. Samaranth je silné a mohutné pivo - věrná kopie stylu „Quadrupel“, které se dost podobá nejlepším a nejrobustnější trapistickým pivům.

- O tři roky později vznikl Hop-It. Hildegarda se vrátila z amerického Anchorage, kde se zúčastnila pivního „Barley Wine“ festivalu, který zažehl její tvůrčí impuls. Výsledkem je Hop-It, fantastické belgické IPA, inspirované skvělými americkými inovacemi. Hop-It kombinuje chmelový charakter amerického IPA stylu s kořenitě-ovocnými estery tradičního belgického stylu. Hop-It je mohutné pivo s vysokým obsahem alkoholu a hořkosti. Slad a chmel se zde proplétají v dokonale harmonickém kontrastu. Van Ostadenová k jeho výrobě použila pouze jeden druh světlého sladu a tři druhy evropských chmelů (Saaz, Goldings, Magnum). Výsledkem je „nadupaná“ belgická IPA, chmelově hořké pivo s lehce kořenitě-bylinnou příchutí, které ale není příliš sladké. Dokonalé!

- Zatím jako poslední bylo na podzim roku 2006 vytvořeno Saisonniére. Piva z Urthel opravdu nejsou jen tak obyčejná, což dokazuje právě Saisonniere. Toto pivo v roce 2010 získalo prestižní ocenění „World Beer Award“, tedy nejlepší „SEASONAL ALE“ roku. URTHEL Saisonniére je unikátní pivo vytvořené ze dvou piv různých pivních stylů – sezónního Saison a klasického pšeničného Witbier, navíc s přídavkem 20% podílu nesladované pšenice. Saisonniere je svěží, žízeň hasící pivo obdařené silným řízem, mimořádnou pěnivostí a skvělým chuťovým elánem. Jeho univerzálnost je fascinující.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.